Gastro
Recept za dagnje u umaku od rajčice
2 min čitanja
Za ljubitelje pikantnijih jela
Arrabiata ili sugo all’arrabbiata talijanski je pikantni umak za tjesteninu koji se priprema od rajčica, češnjaka, čili papričica i nezaobilaznog maslinovog ulja.
Ovaj umak možete sljubiti i sa školjkama poput dagnji te poslužiti uz domaći kruh za brzi ručak ili večeru.
Najvažniji korak u cijeloj pripremi jest koristiti svježe školjke koje su pravilno očišćene. Uložite dodatan trud da ih pravovaljano očistite kako biste uživali u vrlo jednostavnom, ali finom obroku, piše Punkufer.
Sastojci za dagnje u umaku arrabiata:
– 2 kg svježih dagnji
– 750 g narezanih rajčica iz konzerve
– 180 g otkoštenih crnih maslina
– 150 ml bijelog vina
– 3-4 češnja češnjaka
– 1 luk
– 1 čili papričica
– maslinovo ulje
– sol i papar po želji
– svježi peršin za posipanje
– domaći kruh za posluživanje.
Priprema dagnji u umaku arrabiata:
Očistite dagnje. Odstranite sve dagnje koje su otvorene ili imaju oštećenu ljušturu. Stavite očišćene dagnje u hladnu vodu.
U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak i čili papričicu dok povrće ne omekša.
Dodajte rajčice i pustite da sve zajedno zakipi. Potom smanjite temperaturu i kuhajte umak oko 15 minuta.
Ulijte vino i pojačajte temperaturu. Kada umak ponovo zakipi dodajte ocijeđene dagnje. Poklopite tavu i povremeno ju protresite. Kuhajte dagnje u umaku oko pet minuta, odnosno dok se ne otvore.
Dodajte nasjeckane masline, sol i papar po želji. Kuhajte još par minuta sve zajedno da se sljube okusi.
Poslužite toplo sa svježim peršinom i domaćim kruhom.
Doktore, hitno!