Recept za dagnje u umaku od rajčice

Recept za dagnje u umaku od rajčice

Foto: 

RitaE from Pixabay

D.H.

D.H.

Za ljubitelje pikantnijih jela

Arrabiata ili sugo all’arrabbiata talijanski je pikantni umak za tjesteninu koji se priprema od rajčica, češnjaka, čili papričica i nezaobilaznog maslinovog ulja.

Ovaj umak možete sljubiti i sa školjkama poput dagnji te poslužiti uz domaći kruh za brzi ručak ili večeru.

Najvažniji korak u cijeloj pripremi jest koristiti svježe školjke koje su pravilno očišćene. Uložite dodatan trud da ih pravovaljano očistite kako biste uživali u vrlo jednostavnom, ali finom obroku, piše Punkufer.

Sastojci za dagnje u umaku arrabiata:

– 2 kg svježih dagnji

– 750 g narezanih rajčica iz konzerve

– 180 g otkoštenih crnih maslina

– 150 ml bijelog vina

– 3-4 češnja češnjaka

– 1 luk

– 1 čili papričica

– maslinovo ulje

– sol i papar po želji

– svježi peršin za posipanje

– domaći kruh za posluživanje.

Priprema dagnji u umaku arrabiata:

Očistite dagnje. Odstranite sve dagnje koje su otvorene ili imaju oštećenu ljušturu. Stavite očišćene dagnje u hladnu vodu.

U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak i čili papričicu dok povrće ne omekša.

Dodajte rajčice i pustite da sve zajedno zakipi. Potom smanjite temperaturu i kuhajte umak oko 15 minuta.

Ulijte vino i pojačajte temperaturu. Kada umak ponovo zakipi dodajte ocijeđene dagnje. Poklopite tavu i povremeno ju protresite. Kuhajte dagnje u umaku oko pet minuta, odnosno dok se ne otvore.

Dodajte nasjeckane masline, sol i papar po želji. Kuhajte još par minuta sve zajedno da se sljube okusi.

Poslužite toplo sa svježim peršinom i domaćim kruhom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.