Recept za vodu koja smanjuje nadutost krademo od Francuskinja topova

Recept za vodu koja smanjuje nadutost krademo od Francuskinja topova

Foto: 

Susanne Jutzeler, Schweiz 🇨🇭 suju-foto from Pixabay

D.H.

D.H.

Jednostavna priprema

Artičoka voda navodno pomaže u smanjenju nadutosti, a kao jedan od najboljih svjetskih uzgajivača povrća, Francuski imigranti donijeli su ih u Ameriku 1800-ih pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem. No čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakodnevici i to u obliku – vode! Naime, posljednjih mjeseci sve više Francuskinja se kune da artičoka voda može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Što je artičoka voda?

Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od cijelih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvijet. Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1 te željeza, magnezija, cinka i kalcija. Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korijena i cvjetova artičoke, a konzumira se protiv glavobolje, dijabetesa i brojnih drugih stanja, piše Miss 24 sata.hr.

Prednosti konzumiranja artičoka vode

Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer vrvi od vitamina C i antioksidansa, a može da pomogne i u ublažavanju stresa i tjeskobe, s obzirom na visok udio magnezija, cinka i kalij. Dodatne potencijalne koristi su smanjenje razine kolesterola, zaštita jetre od toksina i poboljšanje probave, a uz sve to je i veoma efikasan diuretik, te saveznik u borbi protiv starenja kože.

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njezine potencijalne dobrobiti trebalo bi uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvijek nema dovoljno dokaza o njenim prednostima.

Mnogi potvrđuju da su artičoke vrlo dragocjena i zdrava namirnica, no veliko je pitanje možemo li sve koristi dobiti samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topive u njoj.

Kako napraviti artičoka vodu?

Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan da jednostavniji ne može biti – sve što vam je potrebno jeste da skuhate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih skuhali.

Naravno, preporuka je da se artičoke jedu zbog već spomenutih dragocjenih vlakana, a voda od kuhanja se pije kao čaj, hladna ili topla. Možete je konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u juhe, smooothije…

Preporučena doza artičoka vode ne postoji, pa je možemo piti kad god nam to odgovara, a ako artičoke kao takve volimo, uvijek je bolje odlučiti se za njih nego za vodu od njih, budući da dijetalna vlakna djeluju kao prebiotik za mikrobiom naših crijeva.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.