Gastro
Salenjaci bake Kaje
2 min čitanja
Tradicionalna slastica
Sada je vrijeme svinjokolje, zato malo sala odvojite, očistite od žilica, sameljite i zamrznite u paketiće i cijelu godinu možete uživati u salenjacima.
Danas vam donosimo stari recept za kolače sa salom i pekmezom.
Recept sam ipak malo prilagodila modernom dobu i umjesto svježeg kvasca stavljam suhi, a vi možete koristiti i svježi.
Sastojci za tijesto:
- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 6 dl mlakog mlijeka
- 3 žlice šećera
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- 1 žlica rakije šljivovice (ako nemate može i rum)
U zdjelu stavite sve mokre sastojke i vrećice kvasca te pjenasto izmiješajte, zatim dodajte suhe sastojke i zamijesite tijesto.
500 g sala
Razvaljajte tijesto na 2 cm debljine te ga premažite salom. Preklopite jednu stranu tijesta do pola, a zatim drugu stranu tijesta preko nje. Zatim preklopite od gore prema sredini pa od dole preko te polovice. Stavite u frižider zamotano u prozirnu (friš) foliju na 20 min. Tijesto ponovno razvaljajte i preklopite kao prvi put i opet stavite u frižider. Postupak ponovite još dva puta.
Za nadjev:
Teglica pekmeza od šljiva (ili po želji)
Odstajalo tijesto razvaljajte na 1 cm debljine, režite kvadrate 8×8 cm, punite pekmezom, preklopite dva suprotna kraja, krajeve približite jedan drugome da dobijete uši, a vrh malo zarežite. Možete ih motati i u rolice. Razmaknute slažite na lim, 15 min ostavite na hladnom i pecite na 200 stupnjeva C dok ne porumene. Ne otvarajte pećnicu barem 20 min. Tople pospite šećerom u prahu.
Doktore, hitno!