Salenjaci bake Kaje

Salenjaci bake Kaje
Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

Tradicionalna slastica

Sada je vrijeme svinjokolje, zato malo sala odvojite, očistite od žilica, sameljite i zamrznite u paketiće i cijelu godinu možete uživati u salenjacima.

Danas vam donosimo stari recept za kolače sa salom i pekmezom.

Recept sam ipak malo prilagodila modernom dobu i umjesto svježeg kvasca stavljam suhi, a vi možete koristiti i svježi.

Sastojci za tijesto:

  • 1 kg mekog brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 6 dl mlakog mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica rakije šljivovice (ako nemate može i rum)

U zdjelu stavite sve mokre sastojke i vrećice kvasca te pjenasto izmiješajte, zatim dodajte suhe sastojke i zamijesite tijesto.

500 g  sala

Razvaljajte tijesto na 2 cm debljine te ga premažite salom. Preklopite jednu stranu tijesta do pola, a zatim drugu stranu tijesta preko nje. Zatim preklopite od gore prema sredini pa od dole preko te polovice. Stavite u frižider zamotano u prozirnu (friš) foliju na 20 min. Tijesto ponovno razvaljajte i preklopite kao prvi put i opet stavite u frižider. Postupak ponovite još dva puta.

Za nadjev:

Teglica pekmeza od šljiva (ili po želji)

Odstajalo tijesto razvaljajte na 1 cm debljine, režite kvadrate 8×8 cm, punite pekmezom, preklopite dva suprotna kraja, krajeve približite jedan drugome da dobijete uši, a vrh malo zarežite. Možete ih motati i u rolice. Razmaknute slažite na lim, 15 min ostavite na hladnom i pecite na 200 stupnjeva C dok ne porumene. Ne otvarajte pećnicu barem 20 min. Tople pospite šećerom u prahu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.