Smeđi naspram bijelog šećera – u čemu je razlika?

Smeđi naspram bijelog šećera – u čemu je razlika?

Foto: 

Tafilah Yusof from Pixabay

D.H.

D.H.

Sve je, pogađate, u umjerenosti

Iako postoji mnogo vrsta šećera, među najpopularnijim vrstama su bijeli i smeđi šećer. S obzirom na to da i bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva – bilo šećerne trske ili šećerne repe – prilično su sličnog sastava.

Zapravo, smeđi šećer je mješavina bijelog šećera i melase, nusproizvoda koji nastaje tijekom proizvodnje i kristalizacije šećera šećerne trske i šećerne repe. Melasa je zaslužna za njegovu tamniju boju i blago povećava njegovu nutritivnu vrijednost, ali je ta razlika minimalna. Glavne razlike između bijelog i smeđeg šećera su okus i boja, piše Index.

Kulinarska upotreba

Bijeli i smeđi šećer mogu se koristiti na različite načine u kuhanju i pripremanju slastica.

Glavne razlike između njih utječu na boju, okus ili teksturu konačnog proizvoda, tako da nikako nije svejedno koji ćete koristiti. Na primjer, melasa u smeđem šećeru zadržava vlagu, pa će njezino korištenje rezultirati mekšim, ali gušće pečenim proizvodima. Tako će kolačići napravljeni od smeđeg šećera biti vlažniji i gušći, dok će kolačići napravljeni od bijelog šećera u većoj mjeri narasti, dopuštajući većoj količini zraka da prodre u tijesto rezultirajući prozračnom teksturom.

Iz tog razloga bijeli šećer se koristi u brojnim pekarskim proizvodima koji zahtijevaju da se tijesto digne do određene razine. Nasuprot tome, smeđi šećer se koristi za gusto pečene proizvode, kao što su kruh od tikvica, kolačići i keksi. Druge namjene za smeđi šećer mogu uključivati ​​bogate glazure i umake, kao što je umak za roštilj.

Demerara šećer

Šećer demerara se proizvodi od šećerne trske, svjetlosmeđe je boje zbog prirodnog sadržaja melase, a sastoji se od velikih zrnaca. Potječe iz Gvajane (bivša Demerara) u Južnoj Americi, ali demerara šećer koji nam je danas dostupan uglavnom potječe s Mauricijusa u Africi.

Često se koristi kao posip za ukrašavanje kolača i muffina, ali se može dodati i čaju i kavi. Prirodno sadrži malu količinu melase koja mu daje svjetlosmeđu boju i okus karamele.

Demerara šećer sadrži vitamine i minerale kao što su kalcij, željezo i vitamini B skupine u tragovima, ali te količine nisu značajne. Demerara i bijeli šećer imaju 15 kalorija po žličici (4 grama), stoga vam zamjena demerare za bijeli šećer neće pomoći u smanjenju unosa kalorija. Iako je demerara šećer možda nešto zdraviji, ipak ga treba pažljivo dozirati.

Muscovado šećer

Muscovado šećer je nerafinirani šećer koji se dobiva od šećerne trske i sadrži prirodnu melasu. Ima bogatu smeđu boju, vlažnu teksturu i okus poput karamele. Jedan je od najmanje rafiniranih šećera koji su nam dostupni.

Dobiva se ekstrakcijom soka šećerne trske kojem se dodaje limeta. Dobiveni sok se zatim kuha kako bi isparila tekućina, a potom hladi dok se ne formiraju kristali šećera. Smeđa sirupasta tekućina (melasa) nastala tijekom kuhanja ostaje u konačnom proizvodu, što rezultira vlažnim, tamnosmeđim šećerom koji ima teksturu mokrog pijeska.

Obično se koristi za davanje jačeg okusa slasticama kao što su keksi, kolači i bomboni, ali se može dodati i slanim jelima. Ima isti broj kalorija kao i obični šećer – oko 4 kalorije po gramu, ali zbog melase sadrži i minerale poput magnezija, kalija, kalcija i željeza u tragovima. Iako je manje rafiniran od bijelog šećera, muscovado također treba konzumirati umjereno.

Tijelu ne trebaju dodani šećeri

Uobičajena je zabluda da su nerafinirani šećeri i smeđi šećer zdraviji od bijelog šećera. Nerafinirani šećer sadrži 99% saharoze, a iako u njemu ima i nešto minerala, njihovi su učinci na zdravlje gotovo zanemarivi.

U konačnici, vaše tijelo ne treba dodane šećere, ali ih ne morate potpuno izbaciti iz svog života. Različite zdravstvene organizacije imaju različite preporuke za količinu šećera koju biste smjeli konzumirati na dnevnoj bazi. Sve je, pogađate, u umjerenosti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.