Stevija nema kalorija, no je li ona doista dobra alternativa šećeru?

Stevija nema kalorija, no je li ona doista dobra alternativa šećeru?

Foto: 

Robert from Pixabay

D.H.

D.H.

Evo što kažu nutricionisti

Već nekoliko godina stevija je postala široko rasprostranjena i smatra se jednom od najboljih prirodnih alternativa šećeru.

No je li ovaj zaslađivač zaista zdrav? Koje su njezine karakteristike?

Moć zaslađivanja stevije je 200 puta veća od šećera (pa su stoga potrebne doze puno manje). Ne sadrži kalorije i to ju čini korisnom za pacijente koji pate od pretilosti i dijabetesa jer ne podiže razinu šećera u krvi.

Vrlo često oni koji slijede niskokalorične režime imaju tendenciju zamijeniti bijeli šećer drugim tvarima kao što je stevija koja je bez kalorija, ali paradoksalno, čini se da umjetni zaslađivači, a i stevija nas deblja, piše Novi list.

Zapravo, brojna istraživanja tvrde da, poput umjetnih sladila, stevija također može dovesti do metaboličkih promjena koje dovode do debljanja.

No, zašto? Percepcija slatkog okusa povezana je, također na neurološkoj razini, s očekivanjem hrane koja može opskrbiti energijom.

Ako je korelacija između očekivanja (tijelo očekuje nešto energično) i realnosti (zaslađivači nemaju kalorija) poremećena, tijelo se teže regulira u unosu hrane.

Tijelo će stoga težiti ponovnom traženju hrane i pohranjivanju više hrane u narednim satima nego što mu je stvarno potrebno.

Dakle, ako se konzumira samo kava sa stevijom, šećer u krvi ne može porasti, ali ako joj dodamo komad torte ili kroasan ili obične kekse, imat ćemo veći porast šećera u krvi nego da smo koristili šećer u kavi.

‘Za dobru kontrolu tjelesne težine je da naučite jesti zdravo svaki dan, zatim da smanjite šećer iz svakodnevnog života, malo po malo, kako biste se navikli na sve manje slatke okuse. U tom trenutku to sigurno neće biti varka koja će uništiti vašu figuru ili zdravlje’, ističu nutricionisti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.