Gastro
ŠTO SUTRA KUHATI?
3 min čitanja
-Samo 25 kalorija-
Svima nama često se dogodi da nije problem skuhati ručak, već ne znate što bi kuhali.
Ne, ne mora uvije biti meso na jelovniku. Zato vam donosimo dva jednostavna recepta i još bržu pripremu ukusnog ručka s novom zvijezdom povrća.
U ovom receptu glavna zvijezda vašeg stola bit će CVJETAČA ili karfiol.
Izuzetno je hranjiva zeljasta biljka. Intenzivno ju počinu uzgajati u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširila po cijeloj Europi i diljem svijeta.
Cvjetača ili karfiol prava je riznica zdravlja, stoga bi se svakako trebala naći na jelovniku svakog kućanstva.
Cvjetača je zahvalno povrće jer ju možete jesti sirovu, blanširanu, s umacima, mariniranu, u juhi, ukiseljenu…
Za one koji žele smršaviti svakako cvjetaču uključite u svoj jelovnik jer 100 g cvjetače ima samo 25 kalorija.
Recept za ručak od cvjetače
PRVI RECEPT
600 g cvjetače
2 jaja
2 žlice brašna
1 žlica krušnih mrvica
50 g usitnjenog čipsa od paprike
po želji malo mlijeka
po želji sol, papar, vegeta
Očistite cvjetaču, podijeliti na manje komade, skuhati u slanoj vodi, kuhajte nekih 15-20 min i pazite da se ne prekuha.
Od ostalih sastojaka zamutite tijesto, malo gušće od smjese za palačinke.
Komade cvjetače umačite u tijesto te pecite na ugrijanom ulju.
DRUGI RECEPT
Skuhanu cvjetaču prelijete s poprženim krušnim mrvicama.
Ova jela možete poslužiti s kuhanim jajima, svježim sirom i vrhnjem ili nekim drugim prilogom. Također, ova jela od cvjetače mogu biti prilog uz meso.
Dobar tek!
Mila Hrastić
Doktore, hitno!