Trihinela prijeti iz kulenove seke, kobasica i pancete

Trihinela prijeti iz kulenove seke, kobasica i pancete

Foto: 

Nico_Mastro / Pixabay

D.H.

D.H.

Proizvođač je Savo Nedić, Bobota

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače da su na tržnici Osijek tijekom razdoblja od listopada do kraja prosinca 2021. godine na tržište stavljeni suhomesnati proizvodi (kulenova seka, kobasice, slanina) proizvedeni u domaćinstvu Savo Nedić te da je u njima utvrđen parazit Trichinella spiralis.

‘S obzirom na utvrđeno postoji mogućnost pojave trihineloze kod osoba koje su direktno konzumirali kupljene suhomesnate proizvode ili ih nisu na zadovoljavajući način termički obradili. Bolest se očituje nelagodnim osjećajem u trbuhu, grčevima, proljevom, bolom u mišićima (pogotovo u onim koji sudjeluju u disanju i žvakanju, ili velikim, često korištenim mišićima) te vrućicom.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane’, poručuju iz inspektorata.

Podaci o proizvodu:

Proizvedeno: listopad 2021.

Proizvođač: Savo Nedić, Bobota.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.