U hrvatskim mandarinama otkriven opasni insekticid koji oštećuje mozak i povezuje se s autizmom

U hrvatskim mandarinama otkriven opasni insekticid koji oštećuje mozak i povezuje se s autizmom

Foto: 

Stevepb / Pixabay

D.H.

D.H.

Prijavila ga je Slovenija

U sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavljena je obavijest kako su Slovenci u hrvatskim mandarinama pronašli tragove vrlo opasnog i više od godinu dana zabranjenog insekticida Klorpirifos – etila.

Riječ je o kemikaliji koja se od 2005. godine u Europi upotrebljavala za zaštitu voća i povrća od štetnih kukaca. Najčešće ga se moglo pronaći u južnom voću.

Istraživanja su potvrdila kako Klorpirifos – etil može izazvati poremećaje u razvoju mozga te dovesti do hormonalnog nesklada kod djece. Čak ga se povezuje s autizmom, smanjenim kvocijentom inteligencije te Parkinsonovom bolešću.

Slučaj nije prijavljen u Hrvatskoj, niti u obavijesti stoji tko je taj hrvatski proizvođač mandarina izvezenih u Sloveniju, u kojima je pronađen insekticid.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.