U trgovine stiže nova vrsta hrane. Hoćete li je probati?

U trgovine stiže nova vrsta hrane. Hoćete li je probati?

Foto: 

Talpa from Pixabay

D.H.

D.H.

Kukci će se od idućeg tjedna u obliku brašna naći na policama dućana

Skakavac, crv brašnar i kućni zrikavac – možete li ih zamisliti u vašem tanjuru? Od idućeg tjedna u obliku brašna naći će se na policama trgovina diljem Hrvatske.

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila u kategoriju ‘nove hrane’, a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke, prenosi Dnevnik.hr.

‘Prvo smo morali dobiti odobrenje na razini regulatornog statusa da bismo to mogli nazvati novom hranom’, objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić Bender i istaknula: ‘Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje’.

Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane tvornice buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima, a okus, kaže, može biti raznolik: ‘Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine – dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve – palačinke, kruh, kolače’.

Vranešić smatra da koliko god bili tradicionalni ipak postajemo sve otvoreniji prema novim kuhinjama: ‘Ako gledamo druge civilizacije, one zapravo prilično dugo i obilno konzumiraju takve namirnice i to mi danas i zapravo oduvijek nazivamo entomofagijom’.

U pojedinim azijskim zemljama kukci se već koriste kao neka vrsta hrskave slastice koja, ono što je najvažnije – ne deblja, a nutricionistkinja objašnjava i zašto: ‘Govorimo o relativno povoljnom sadržaju masnoća, koje su otprilike oko 20 do 30 posto i od toga imamo jako puno upravo nezasićenih omega 3 masnih kiselina koje su također povoljne za naše zdravlje’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.