Uskrsni blagdani nezamislivi su bez šunke: Evo o čemu treba voditi računa

Uskrsni blagdani nezamislivi su bez šunke: Evo o čemu treba voditi računa

Foto: 

Anna Armbrust from Pixabay

D.H.

D.H.

Korisni savjeti

Kuhana ili šunka ispečena u tijestu jedna je od glavnih gastro zvijezda uskrsnih blagdana, poslužena za doručak uz jaja, hren, mladi luk…

Uskrsna šunka može se pripremiti na brojne načine, no da bi što dulje zadržala sočnost, mora biti dobrog okusa i teksture.

No prije nego se osladimo ovom delicijom, potrebno je odabrati kvalitetnu šunku, piše T-portal.

Prilikom kupnje vodite računa o tome da nije previše mekana te je svakako pregledajte sa svih strana kako biste vidjeli koliko masnoće sadržava. Pripazite i da nije previše masna, a ono što također utječe na kvalitetu je miris poslije dimljenja.

Ovisno o ukusu, možete birati između dimljene, sušene, usoljene, rolane ili već kuhane šunke, a ako kupite onu zapakiranu i već termički obrađenu, dodatno kuhanje učinit će je još ukusnijom.

Ako primjerice pečete šunku, osnovno pravilo je da je ne režete barem 20 minuta poslije kako bi se sokovi najbolje rasporedili. Ako je pak odlučite kuhati, pazite da uvijek bude cijela potopljena u vodi. Također, obično se kuha sat po kilogramu i to od trenutka u kojem voda počne ključati. Nakon kuhanja čuvajte je u vodi idući dan da bi ostala sočna i ukusna.

Vodu u kojoj kuhate šunku nemojte soliti jer je ona obično već slana. Ako želite dodati neke začine, dovoljni će biti list lovora i papar u zrnu.

Poseban okus imat će ako je skuhate u vinu (u tom slučaju trećinu hladne vode u kojoj je kuhate možete zamijeniti bijelim vinom, a okus će biti još bolji). Šunku nakon kuhanja ostavite u vodi da se ohladi, a kasnije je izlijte. Ohlađenu, čuvajte je u hladnjaku u što većim komadima te omotajte aluminijskom ili plastičnom folijom da bi održala vlažnost.

Savjet za kraj:

Zašto ovog Uskrsa ne biste pripremili šunku u kruhu? Skuhajte je i dobro osušite da ne bi smočila tijesto koje ste pripremili. Zamijesite ga od brašna, malo kvasca, soli, mlijeka te malo šećera. Omotajte šunku njime sa svih strana, a ako je velika, pripazite da je tijesto tanje i bez rupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike dva sata dok ne porumeni te dok se ravnomjerno ne ispeče.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.