XIX. BISER MORA: Tri dana natjecanja, cooking showova, slastičarskih dvoboja i brojne edukacije u Supetru s rekordnim brojem sudionika

XIX. BISER MORA: Tri dana natjecanja, cooking showova, slastičarskih dvoboja i brojne edukacije u Supetru s rekordnim brojem sudionika
D.H.

D.H.

Od 19. do 23. ožujka

Biser mora i ove će godine u Supetru na Braču okupit velika imena iz svijeta kuharstva kao i predavače s HoReCa područja koji će vas na besplatnim master classovima i degustacijama, iznenaditi temama i inovacijama te poslužiti kao inspiracija za ponudu u ugostiteljskim objektima.

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 19. put organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji kojim će se poslovično označiti početak turističke sezone na Braču. Ove godine u Supetru od 19. do 23. ožujka očekuje se preko 600 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske, kao i preko tisuću posjetitelja, što će ovogodišnje izdanje učiniti jednim od najposjećenijih u povijesti manifestacije.

Osim individualnih i timskih natjecanja kuhara, slastičara i konobara, 19. izdanje donosi i rekordan broj master classova i HoReCa prezentacija, a među voditeljima naći će se i brojna istaknuta imena.

‘Biser mora, osim natjecanja, objedinjuje promociju ugostiteljskih zanimanja, praćenje trendova i usavršavanje u znanjima i vještinama. Mjesto je susreta kolega i stručnjaka gdje se odvija iznimno značajna razmjena iskustava. Tu su i gastro specijali iz internacionalnih kuhinja, prezentacije korištenja umjetne inteligencije u gastronomiji, radionice s novim i posebnim proizvodima, degustacije, kao i upoznavanje eno gastronomske baštine i otočke ponude kroz projekt Otključavanje okusa Brača. Manifestacija je važna i za turizam, posebice jer označava početak turističke sezone na Braču uz značajan broj dolazaka i noćenja, promociju destinacije i ostvarenje pozitivnih turističkih pokazatelja’, navela je Alma Harašić Bremec, organizatorica Bisera mora.

Dodajmo, Biser mora krovno je međunarodno natjecanje ŠKMER-a i gastronomski festival, pokrenut u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe. Iz godine u godine pohode ga stotine natjecatelja iz svijeta, a preko tisuću gostiju prate natjecanja, okrugle stolove, master classove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri).

Izdvojimo neke goste iz svijeta. Mauricijusa stiže nam chef Alan Payen, renomirani kuhar bogate karijere koji zastupa WCWB-a (World Chef Without Borders) diljem svijeta, licencirani WACS-ov sudac i počasni član mnogih kulinarskih udruga u različitim zemljama. U Supetru kroz master class ‘Qualities of a chef’ predstavit će 25- godišnje iskustvo vođenja restorana ‘Le Bon Choix’ gdje je, osim pripreme vrhunskih jela goste, oduševljavao i pjevanjem svjetskih uspješnica tijekom kuhanja.

Iz Albanije dolazi kuharski virtuoz Sokol Prenga, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice, posebice kao član žirija na Master chef Albanija. Njegova kulinarske kreacije koje predstavlja na našim festivalima alkemijski su spoj fine dininga, albanske tradicijske kuhinje i njegove kreativnosti koje je gradio radeći u vrhunskim restoranima Tirane, Grčke, Nizozemske i Italije. Ovog puta nam Sokol donosi  mediteranski specijal o hobotnici kroz pripremu nekoliko kompleksnih jela.

Dario Grabarić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate i edukator za žestoka pića s licencom londonskog Wine and Spirit Education Trust (Level 3 Award in Spirits), u Supetru će s publikom se pozabaviti whiskey forenzikom. U središtu će biti whiskeyi iz sherry bačvi, a na drugom master classu Grabarić će predstaviti Ron Barceló, premium rumove iz Dominikanske Republike.

Između ostalih, na Biser mora stiže i indijski chef Anil Grover, ugledni međunarodni kulinarski sudac, a nekada predavač kulinarstva, kao i nizozemski ‘private chef’ John Wulff s radionicom mariniranja lososa. Karijeru je izgradio vodeći restoran u Francuskoj, a nastavio je na Braču odakle odlazi diljem kuhati za svjetske gurmane.

U Supetru naći će se i poznata domaća imena; tako će Stevo Karapandža održat radionicu o začinima kuhinja svijeta, a ŠKMER-ov suradnik Mario Mandarić demonstrirati će pripremu amuse bouche u fine dinningu. Splitski kuhar Ino Kuvačić, koji je karijeru izgradio u Australiji i proslavio se dalmatinskom kuharicom prodanom diljem svijeta u 20.000 primjeraka, pokazat će pripremi rižota s vrhunskom Margherita rižom iz Pijemonta na sjeverozapadu Italije. Ivana Bradarić, ŠKMER-ova edukatorica slastičarstva, održat će napredne slastičarske radionice u suradnji s tvrtkom QimiQ, austrijskim proizvođačima premium vrhnja, a okušat će se i u slastičarskom dvoboju ‘Tufahija vs Pâte à choux’ sa sarajevskom legendom slastičarstva Nijazom Hadžiabdićem Slatkim.

Emrah Köksal Sezgin, predsjednik turske kulinarske reprezentacije pripremat će jelo od škampa, slovenski šef Dušan Veršec pokazat će na master classu pripremu tri nacionalna jela s Laškim pivom, a tršćanski chef Pavel Marc stiže s radionicom talijanskih pasta. Kroz tradicijske zalogaje svoje zemlje provest će nas i Nenad Živanović, vlasnik kultnog beogradskog restorana Vodenica, a tom prilikom predstavit će i veliki međunarodni Fish festival Beograd. Crnogorska kuharska reprezentacija predvođena legendama tamošnjeg kuharstva, Milanom Bukaricom i Manojlom Vojvodićem, poslovično striže s delicijama svoje zemlje, a na manifestaciji kušat će se i jela Bjelorusije.

Dragica Lukin, najnagrađivanija hrvatska slastičarka, na Biseru mora vodit će master class o kruhu i pecivima. Pokazat će pripremu kukuruznog, mliječnog, veganskog, dalmatinskog, mediteranskog i bezglutenskog kruha, kao izradu domaćih slanih i slatkih peciva.

‘Kako novi alati umjetne inteligencije mogu pomoći u kulinarstvu i gastronomiji?’ saznat ćete na Biseru mora od profesora Darka Stipaničeva s FESB-a te Mirte Stipaničev, nutricionistice i voditeljice softverskih projekata tvrtke Versuni. Tema su danas dostupni alati umjetne inteligencije koji su zaživjeli u zadnjih godinu dana, s naglaskom  na posebno popularnu generativnu umjetnu inteligencije.

‘Kuhinja kao pozornica: LIGHTS – CAMERA – ACTION’, naziv je master classa makedonskog chefa Nikola Mishkovski, koji osim što je izniman i međunarodno nagrađivani kuhar, vodi i televizijske kulinarske emisije u Sjevernoj Makedoniji.

Magistra nutricionizma Dragan Olujić, direktorica Centra za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s master classom na temu smoothieja i njihovoj primjeni u ugostiteljstvu, a vrhunski osječki sommelier i vinski edukator Damir Zrno donosi nam ponovo priče o najboljim hrvatskim vinima koji će uparivati s vrhunskim pršutima obitelji Lukin iz okolice Zadra, kao i smrznutim slasticama Della Nonna. Radi se o brendu smrznutih slastica temeljenom na 50- godišnjoj tradiciji europskog slastičarstva, koje nude brzi odgovor potrebama profesionalnih kuhinja od hotelskih, pa do manjih tipova ugostiteljskih objekata.

Ovogodišnji Biser mora ugostit će i tursku slastičarsku reprezentaciju, vrhunske majstore u izradi slatkih skulptura od šećerne paste. Smatraju ih jednima od najboljih slastičara svijeta, a njihove kreacije oduševljavaju svojom složenošću i detaljima. Dosad su nas zadivili nevjerojatnim figurama iz filmova, literature, slatkim kućama i dvorcima, nevjerojatno životnim oblicima za koje ne bi nikad pomislili da su slastice. Također, iz Turske i Slovenije stiže i gotovo po 50 natjecatelja koji će se okušati u brojnim natjecateljskim kategorijama.

Program manifestacije možeter pronaći ovdje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.