DARUJTE KRV Iduća akcija je u srijedu na Mertojaku

DARUJTE KRV Iduća akcija je u srijedu na Mertojaku

Foto: 

Ahmad Ardity from Pixabay

D.H.

D.H.

U kotarskim prostorijama

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Mertojak u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa u srijedu 22. veljače od 8 do 14 sati organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama Gradskog kotara Mertojak, u Doverskoj 17.

Krv mogu dati sve zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina.

Podsjećamo i na prava i pogodnosti dobrovoljnih darivatelja krvi:

1. U Republici Hrvatskoj dobrovoljni darivatelji krvi imaju pravo na plaćeni dopust, 1 slobodan dan (Zakon o radu, čl. 86, st. 6, NN 93/14, 127/17). Ovo pravo povoljnije je riješeno pojedinim kolektivnim ugovorima pa prema nekim ugovorima dobrovoljnim darivateljima krvi pripada pravo na 2 dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi do najviše 10 dana u kalendarskoj godini.

2. Za dobrovoljne darivatelje krvi koji su osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i to za muškarce koji su krv darovali više od 35 puta (minimalno 36) i žene koje su darovale krv više od 25 puta (minimalno 26), sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osuguranja koje provodi HZZO osiguravaju se u državnom proračunu (Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, čl. 14a, st. 1, točka 3, NN 85/06, 150/08, 71/10).

3. U Splitu gradski prijevoznik Promet osigurava besplatnu pokaznu kartu za prvu zonu darivateljicama za 20 i darivateljima za 40 darivanja.

4. U KBC-u Split darivatelji krvi koji su krv darovali od 5 do 9 puta, a da od posljednjeg darivanja nije prošlo više od godinu dana, imaju pravo na:

– pregled liječnika specijalista isti dan ili najkasnije u roku od tjedan dana

– upis za dijagnostičke pretrage u roku od 15 dana, odnosno ako se radi o pretragama s ‘liste čekanja’, u roku od mjesec dana.

5. U KBC-u Split darivatelji krvi koji su krv darovali 10 i više puta navedene pretrage imaju trajno, bez obzira na to kada su posljednji put darovali krv.

6. U slučaju hitnosti, darivatelji krvi u KBC-u Split imaju pravo biti primljeni odmah.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.