ad
ad

Svjetski je dan darivanja krvi

Svjetski je dan darivanja krvi
D.H.

D.H.

 

“Darujte krv, očuvajte život”

 

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja.

Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.

Gradsko društvo Crvenog križa Split u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu KBC-a Split i Klubovima dobrovoljnih davatelja krvi na godišnjoj razini organizira 80-ak akcija darivanja krvi na kojima gotovo 7.000 aktivinih darivatelja prikupi preko 10.000 doza ove dragocjene tekućine, a u razdoblju od posljednjih 10 godina ukupno je 27.000 punoljetnih građana barem jednom darivalo krv.

                                                                   

Darivanje krvi u pandemiji

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

                                                     

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.