Upoznajte projekt „Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć – tete/barbe pričaliceSplit“ u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split

Upoznajte projekt „Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć – tete/barbe pričaliceSplit“ u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split
D.H.

D.H.

Svaku večer odlazeu bolnicu od 19 do 20 sati

Klinika za dječje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split sa svojim malim bolesnicima i njihovim roditeljima obilježila je Svjetski dan knjige, Dan hrvatske knjige i Noć knjige kroz projekt „Tete i barbe pričalice“. Ove godine svoju knjigu „Priče iz Drugozemske“ predstavila je autorica Sara Kopeczky.

Prilika je to da se javnosti predstavi projekt „Pripovjedač/ica priča za laku noć – tete/barbe pričalice Split“ kojeg u Klinici za dječje bolesti provodi Udruga Most zajedno s Udrugom za promicanje dobrobiti djece „Portić“ iz Rijeke koja je idejni začetnik.

Klinika za dječje bolesti Split projektu je otvorila vrata 2015.g., pustivši tete i barbe pričalice na svoje odjele, a svatko tko želi biti volonter treba proći dvodnevnu edukaciju volontera u organizaciji udruga ”Most” i ”Portić” u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića te Klinikom za dječje bolesti Split.

Foto: KBC Split

Teta i barba pričalica svaku večer odlazi u bolnicu od 19 do 20 sati, provode vrijeme s djecom pričajući im priče i družeći se s njima. Zahvaljujući njihovom angažmanu, mnogo djece je s manje straha iščekivalo ishode liječenja i u manjoj mjeri doživljavalo negativna raspoloženja upravo zahvaljujući pričama i igrama koje su im donosili volonteri. Roditelji te medicinsko osoblje podupiru tu inicijativu i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju koje su tete i barbe pričalice unijele u bolničko okruženje. Na taj se način razvija nova snaga u zajednici – volonterska snaga koja svojim djelovanjem doprinosi jačanju marginaliziranih društvenih skupina, u ovom slučaju djece na dugotrajnom liječenju u bolnici.

U Klinici se redovito provodi i akcija „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koji za cilj ima promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja. Akcija je zasnovana na odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, a podržava ju i Ministarstvo zdravstva. Zahvaljujući volonterima, organiziraju se pedagoški i kulturno-zabavni sadržaji za djecu u bolnici, djeca se potiču na igru te se oprema i uređuje bolnički prostor da bi djeci boravak u bolnici bio što ugodniji.

Osim pet zavoda, jednog odjela, poliklinike, dnevne bolnice i hitnog dječjeg prijema, u sklopu Klinike za dječje bolesti KBC-a Split organizirana je škola i dječji vrtić. Također, provodi se i Mala škola dijabetesa, edukacija djece i roditelja s prirođenim poremećajem čimbenika zgrušavanja, škola astme, edukacija roditelja djece na peritonejskoj dijalizi, edukacija roditelja djece ovisne o medicinskim pomagalima i edukacija o prehrani.

Svi koji se žele pridužiti volonterima Klinike za dječje bolesti u Splitu, mogu se javiti na mail pedijatrija@kbsplit.hr.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.