Ante Čikotić, MOST-ov splitski gradski vijećnik

D.H.

D.H.

“Od malena sam maštao, učio i studirao, potom i radio i promovirao održivi način života, a sad je vrijeme da se tome više posvetim i radim na vlastitom primjeru”

 

-Samoizolacija najbolji je način sprečavanja širenja korona virusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao kojeg obavljate?

*Zahvaljujući tehnologijama koje su danas dostupne organizirali smo rad od kuće. Projektiranje energetskih instalacija, napredne energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koje profesionalno radim moguće je u jednoj mjeri i neko vrijeme raditi od kuće, ali kao i svaki posao nije trajno rješenje i svi sa zebnjom čekamo završetak ovog stanja i nadamo se najboljem.

-Što Vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

*Najteže mi pada strah koji se uvukao među ljude i to je najopasnije. Stari se boje za zdravlje, mladi se boje za egzistenciju.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

*Vrijeme provodim radeći i sa obitelji. Moja tri sina su najviše profitirala od korone jer smo zajedno i uživamo u igri i zabavi, njima je ovo vrijeme kada najviše napreduju i pokušavam im pažnjom, igrom i uz učenje izbiti strahove i nesigurnosti kojima smo svi okruženi. Siguran sam da će ovo razdoblje po lijepom pamtiti cijeli život. Nadam se da ćemo i mi stariji izvući pouku iz ovoga.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

*Uređenje vrta, priprema za sadnju povrća, planiranje komposišta, kopanje i priprema spremnika za kišnicu za zalijevanje, planiranje postavljanja sunčeve elektrane na krovu za vlastitu potrošnju su mi prioriteti. Od malena sam maštao, učio i studirao, potom i radio i promovirao održivi način života, a sad je vrijeme da se tome više posvetim i radim na vlastitom primjeru.

-Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte ‘uživo’?

*Prvo što ću napraviti je sigurno promijeniti način i prioritete u životu. Manje ispraznih sastanaka i ispijenih kava, više akcije. Ova kriza nam je dala smjernice. Moramo svi skupa promijeniti navike. Održivost postaje prioritet, jačanje imuniteta zadatak. Dosta je da se samo bavimo posljedicama, a malo uzrocima. Trebamo jačati imunitet tjelesnom aktivnošću, boravkom u prirodi, paziti čim se hranimo i izbaciti iz života sve sto nam jede energiju i vrijeme i preusmjeriti iste na obitelj, drage ljude i dobre projekte. Jačanjem imuniteta postajemo otporniji na vanjske utjecaje i bolesti i postajemo zdravije društvo. Nikako ne smijemo dopustiti da strah kojeg danas ima u izobilju netko sutra zloupotrijebi da od građana učiniti odane robove, već trebamo biti slobodni ljudi otporni na negativne vanjske utjecaje i za to se isplati boriti. Najbolje je uvijek krenuti od sebe.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.