ad
ad

ANTON ŽUŽIĆ, vlasnik ronilačkog centra

ANTON ŽUŽIĆ, vlasnik ronilačkog centra

Foto: 

Anton Žužić

D.H.

D.H.

-Resorna ministarstva moraju shvatiti da taj ronilac nije samo ronilac, on je turist dolazi s obitelji-

Vi imate svoj ronilački centar, recite nam nešto o njemu. Kako se zove? Gdje se nalazi? Koliko dugo je otvoren?

– Da vlasnik sam ronilačkog centra ŽUŽIĆ na Krku koji radi od 2002. godine.

Anton Žužić

Koja je razlika između ronilačkog centra i ronilačkog kluba?

– Hm, ovo je dobro pitanje. Razlika bi trebala biti jako velika, ali nažalost nije. Klubovi su neprofitne udruge koje se u većini slučaja financiraju od članarina, lokalnih gradskih proračuna i pokojom donacijom, ali ulaskom u EU svaka osoba, članica, može biti član tog istog kluba, može dobit dnevnik ronjenja (naravno za novac) i roni bilo gdje u Hrvatskoj bez bilo ikakvog nadzora. Nemojte krivo shvatiti. Ima jako puno klubova koji se trude obučavati mlade u ronjenju, organiziraju eko-akcije i tu sve pohvale od mene. Dok ronilački centri rade za profit, što znači da je svaka lista ronjenja pokrivena fiskalnim računom, podliježemo svim mogućim inspekcijama, ali to valjda tako mora biti.

Anton Žužić

S kojim problemima se susreće te u radu?

– Pa gledajte, u prošloj godini radili smo od 1. lipnja do 1. rujna, to je 3 mjeseca pa opet od 1. rujna 2020 do 1. lipnja 2021 lockdown, a davanja prema državi idu. Tu nema čekanja ni odgode. Što se tiče ostaloga tu bi trebale odigrati ulogu institucije, jer nažalost ima puno rada na crno a tu gubimo svi …

Anton Žužić

Smatrate li da bi država mogla intervenirati da vam olakša rad i kako?

– Resorna ministarstva moraju shvatiti da taj ronilac nije samo ronilac, on je turist dolazi s obitelji. Znači dobiva ronilački centar, pa dobije i netko na smještaju, restorani i kafići. Na sve to ide PDV, takse, znači cijeli jedan lanac koji profitira od jednog ronioca za kojeg se mi trudimo da budemo kvalitetni i da se tu vraća.
Kako nam može pomoć. Ne znam. Znate i sami, ako nešto trebaš od države trebaš tisuću papira dokaza da bi dobio kakvu potporu pa niti ne razmišljam o tome.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.