INTERVJU: Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji

INTERVJU: Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji

Kvalitetnu fotografiju je teško napraviti i “na suhom”

Foto: 

Damir Zurub

D.H.

D.H.

Tehnike ronjenja, iskustvo i poznavanje morske flore i faune su nešto što morate znati

Bez obzira na to što danas svi nešto fotografiraju, zahvaljujući modernoj tehnologiji, kvalitetnu fotografiju teško je napraviti i “na suhom”. Koliko je to teško pod vodom?

– Pod vodom je sve puno teže i potpuno drugačije od svega onoga na suhom. Prije svega da bi nešto mogli snimati pod vodom morate biti dobar ronilac jer bez toga teško možete napraviti bilo što kvalitetno bez obzira koliko ste dobar fotograf. Tehnike ronjenja, iskustvo i poznavanje morske flore i faune je nešto što morate znati, a tek nakon toga tehnike snimanja jer bez toga ne možete očekivati kvalitetnu fotografiju.

Damir Zurub

Kako ste odlučili postati podvodnim fotografom?

– Sve je to bilo na nagovor jednog mog prijatelja koji se počeo baviti podvodnom fotografijom pa sam eto i ja ubrzo kupio svoju prvu podvodnu kameru i krenuo.
Nedugo nakon toga sam otišao na tečaj podvodne fotografije koju je organizirao ronilački klub KPA Adria i tamo sam upoznao Danijela Frku i Marina Brzca koji su mi postali mentori i od kojih sam puno toga naučio. Svega nekoliko dana nakon toga sam otišao na jedno natjecanje u podvodnoj fotografiji i tako se rodila ljubav prema ovome sportu.

Damir Zurub

– Koji su Vam najdraži motivi?

Najdraži su mi motivi ambijenta s velikim životinjama kao što su mante, morski psi, kitovi i tuljani ali isto tako imam i veliku strast prema špiljama.

Damir Zurub

Primjećujete li da se podvodni svijet mijenja? Što Vas najviše brine?

– Mi ronioci primjećujemo da ima sve manje riba i života. Do toga je došlo jednim dijelom zbog prekomjernog izlovljavanja, a drugim zbog uništavanja same prirode i tu moramo nešto hitno promijeniti. Druge zemlje, kao na primjer Turska ili Italija zaštitile su određene pojase otoka i obala od bilo kojeg oblika ribolova. Rezultat toga je bio vidljiv već nakon četiri godine gdje se oporavio riblji fond pa život u tim dijelovima zaštićenog pojasa doslovno buja. Nažalost, toga kod nas nema iako je neophodno. Na žalost, kao i u svemu drugome kod nas politika diktira sve.

Damir Zurub

Kad možemo očekivati i gdje Vašu iduću izložbu?

– Izložbu fotografija imam u planu raditi iduće godine opet u listopadu i to će gotovo sigurno biti u Zagrebu jer uz samu izložbu namjeravam imati i promociju svoje nove knjige.
Moja druga knjiga će prikazati sve ljepote podvodnog i nadvodnog svijeta nacionalnog parka Raja Ampat na Papui.
Naravno nakon izložbe i promocije knjige postoji velika vjerojatnost da se izložba preseli i u neki drugi grad ali to sve ovisi o tome da li će netko biti zainteresiran za takvu izložbu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.