ad
ad

INTERVJU Dr. Pasquale Longobardi

INTERVJU Dr. Pasquale Longobardi

Dr. Pasquale Longobardi

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

 

Budućnost hiperbarične medicine je u liječenju karcinoma

Dr. Pasquale Longobardi iz Ravenne dugi niz godina bavi se liječenjem u hiperbaričnim komorama. Za portal Doktore, hitno! otkrio je talijanska iskustva te buduće projekte na kojima se u Europi radi u ovoj grani medicine koja je u Hrvatskoj gotovo potpuno zapostavljena. 

U Hrvatskoj je dostupnost barokomora u liječenju jako ograničena. Kakva je situacija u Italiji?

– Italija ima 50 barokomora. Imamo ih puno i sve ih je osigurala država. To nam omogućava da riješimo puno problema. Primjerice da spriječimo brojne amputacije dijabetičkog stopala.

Tko su najčešći pacijenti koji u terapiji koriste barokomore?

– Pacijenti koje najčešće liječimo su oni s ortopedije koji su imali razne traume ili infekcije ali i pacijenti oboljeli od dijabetesa. Od petero oboljelih od dijabetesa kojima prijeti amputacija udova mi u barokomorama uspijemo spasiti njih dvoje do troje. To je ušteda novca ali i dobrobit za ljude. Ujedno liječimo ozljede kože.

Znamo da se barokomore desetljećima koriste za liječenje raznih akutnih bolesti. Ima li kakvih novina u posljednje vrijeme? Je li otkriveno nešto novo što biste podijeliti s hrvatskim kolegama?

– Budućnost je rad na tumorima. Rak se ponaša autonomno, kao kriminalac u tijelu koji je radi svoj posao bez znanja ostatka tijela. Kisik u barokomori aktivira energiju u stanicama i stanica komunicira s ostatkom tijela. Na taj način organizam sam ubije tumor. Ujedno liječimo  bolesti mozga, poput Alzheimerove bolesti demencije. Hiperbarični kisik daje energiju mozgu. Budućnost liječenja u barokomorama je sjajna. Nadam se da će Hrvatska osigurati veći broj barokomora i omogućiti liječenje u njima široj populaciji, na dobrobit cijele nacije.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.