INTERVJU Maja Markota, fitness trenerica

INTERVJU Maja Markota, fitness trenerica

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

‘Dakle, nema onog… sada ću vježbati nakon Uskrsa pa do ljeta, a onda malo prije Božića da mogu jesti za vrijeme blagdana’

Donosimo vam intervju s trenericom Majom Markota koja u My Look Fitness centru za žene, koja vodi grupni program Body mix.

Svi znamo da nam je potrebna tjelovježba. Kako se motivirati za odlazak u teretanu ili se prisiliti na neku kućnu rutinu fizičke aktivnosti?

– Najčešće ljudi započinju s tjelesnom aktivnošću kada nastupe bolovi koji su prouzročeni sjedilačkim načinom života i rada. Onda su prisiljeni mijenjati navike što je ustvari najteže. Motivira ih mogućnost nestanka bolova, bolji izgled te općenito zdravstveni status.

Koje vježbe su najbolje ‘za početak’? Što biste preporučili potpunim amaterima koji se nikada nisu pomaknuli s kauča’?

– Za početak se biraju lagane vježbe bez dodatnog opterećenja, manji broj ponavljanja s naglaskom na pravilnu izvedbu. Naravno, svaki pojedinac trebao bi uključiti i hodanje, lagano trčanje ili plivanje za bolje rezultate i brže stjecanje kondicije. Moja preporuka im je ova tri lagana i jeftina načina.

Koliko vježbanje u teretani utječe na gubitak kilograma? Koliko bi se tjedno vremena trebalo provoditi u teretani i koje su vježbe najpogodnije za mršavljenje?

– Mršavljenje ovisi o puno faktora, za to nema čarobnog štapića… bitno je koliko je osoba angažirana i posvećena cilju, koliko je prije bila aktivna odnosno neaktivna i već s malom promjenom može puno učiniti. Moja preporuka je svakako odlaziti u fitness centar 3-4 puta tjedno, također i koristiti aktivnosti na svježem zraku, a koje su besplatne i dostupne ovisno o godišnjem dobu.

Postoje li neke vježbe koje ne bi trebalo raditi bez nadzora trenera?

– Ako ste potpuni početnik u vježbanju svakako ništa ne bih trebalo raditi u fitness centru ili teretani bez nadzora, jer si možete više naštetiti i izazvati kontra efekte pa čak i ozljede. Oni napredni, bez nadzora ne raditi – bench press – to vam je jedna od osnovnih vježba za razvijanje snage gornjeg dijela tijela koja se sastoji od potiska utega prema gore u ležećem položaju, push press i – potisak s pripremom iz stajaćeg položaja i ukoliko se pravilno izvodi može se na siguran i efikasan način dići 30 posto veću težinu od svoje težine i deadlift – kralj svih vježbi, popularno zvan mrtvo dizanje.

Ima li razlike u vježbama koje biste preporučili ženama i muškarcima?

– Naravno da nema razlike, samo je razlika u opterećenju. Žene uglavnom rade s manjim težinama, osim ako nisu u powerliftingu – a glavni i jedini cilj je podići najveću moguću (često i nemoguću) kilažu.

Koliko dana, tjedana, mjeseci ili godina treba provesti vježbajući kako bi se postigli dobri rezultati?

– Fokus svakog vježbača prvenstveno ne bi trebao biti rezultat jer nisu profesionalni sportaši. Rezultat je prvenstveno u fokusu profesionalaca.
U fokusu rekreativaca je promjena u vidu zdravstvenog statusa, poboljšanje držanja, podizanje imuniteta, stvaranje zdravih navika, povećanje mišićne mase i kontinuitet.
Dakle, nema onog… sada ću vježbati nakon Uskrsa pa do ljeta, a onda malo prije Božića da mogu jesti za vrijeme blagdana.
Intenzitet se može mijenjati ali konstantnost se mora zadržati. Sve zajedno će vas odvesti do pravih rezultata.

Vi vodite Body mix program u My Look Fitnes centru za žene. Možete nam malo približiti program koji vodite.

– Body mix je program koji ciljano djeluje na učvršćivanje i oblikovanje čitavog tijela. Namijenjen je svima koji žele učvrstiti svoje tijelo i postići dobru mišićnu definiciju a pritom se i opustiti. Djeluje na reduciranje masnog tkiva, povećanje snage, forme i izdržljivosti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.