INTERVJU Stomatologinja, dr. med. dent. Teuta Bogdan

INTERVJU Stomatologinja, dr. med. dent. Teuta Bogdan

Stomatologinja, dr. med. dent. Teuta Bogdan

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Sa splitskom stomatologinjom razgovaramo o njezinoj profesiji, izazovima i prednostima, zdravstvenom stanju nacije, njezinom profesionalnom putu. Upitali smo je i što bi preporučila mladim ljudima koji odluče postati stomatolozima.

Stomatologija spada u jedno od 10 najstresnijih zanimanja. Kako ste se odlučili baš za nju?

– Oduvijek sam na ljudima primjećivala zube i osmjeh, to mi je bio najupečatljiviji dio osobe. Vjerojatno je to i zbog toga što sam u obitelji imala stomatologe , pa sam kao dijete voljela boraviti u ordinaciji.
U vrijeme donošenja odluke o budućem zanimanju, ne razmišljate tome koliko je neko zanimanje stresno, već koliko vam je zanimljivo i privlačno.

Kako je tekao Vaš profesionalni put?

Kad sam diplomirala 1991. god. nije bio problem dobiti stažiranje u Domu zdravlja, kao i kasnije zamjene. Vrlo brzo sam nakon nekoliko zamjena dobila stalan posao u Domu zdravlja, ambulanata Muć .
Nakon sedam godina rada u državnoj službi krenula sam u privatnu praksu i tu sam već dvadeset godina.

Mnogi ljudi se boje zubara. Kako prevladati taj strah? Kakva su vaša iskustva?

Strah se javlja najviše kod pacijenata koji su imali neugodna i bolna iskustva. Doktor treba imati razumijevanja za takve pacijente i pokušati pridobiti njihovo povjerenje.
Kod takvih pacijenata se pri prvom posjetu ide s jednostavnim radovima ili se upoznaje s pacijentom, te sa stanjem u usnoj šupljini. Pacijentu se unaprijed objasni svaki zahvat koji će se raditi.
Danas se svi radovi rade pod lokalnom anestezijom tako da pacijent prilikom zahvata osjeća ugodno i ne osjeća bol , samim tim je olakšan i posao doktorima.

Jesmo li krnjava nacija?

Jesmo, po istraživanjima smo na dnu Europe po učestalosti karijesa kod šestogodišnjaka, s po četiri pokvarena zuba. Iza nas je samo Bugarska. Svjetska zdravstvena organizacija je za 2020. god. postavila KEP (akronim karijes, ekstrakcija , plomba) indeks ne veći od 1,5 kod dvanaestogodišnjaka. Hrvatska je daleko od tog, s KEP indeksom od 4,18.
Zadnjih 30 godina situacija se pogoršala zbog ukidanja preventivnih pregleda po osnovnim školama , ali 2017. god. je krenuo projekt „zubna putovnica“ za zaštitu oralnog zdravlja, posebno kod dječje populacije . Djeca pri upisu u prvi razred osnovne škole s tim obrascem dolaze kod doktora dentalne medicine, koji napravi prvi pregled zubi i usne šupljine . Doktor daje informacije o stanju usne šupljine, načinju četkanja i dogovara daljnje tretmane i kontrole.

Koji su najčešći problemi i greške koju pacijenti rade i zbog koje nastaju komplikacije?

Pacijenti uglavnom ne dolaze na kontrolne preglede koji bi se trebali obavljati svakih 3-6 mjeseci. Promjene na zubima doktor će pri pregledu moći uočiti prije pacijenta i pravodobno sanirati.
Problem je u tome da se pacijenti javljaju tek kad imaju simptome ( bol na hladno , toplo, slatko). Nakon nekog vremena zubi počinju boljeti i bez simptoma, što je već pokazatelj većeg propadanja zuba s upalom živca.

Što biste poručili mladim ljudima koji žele jednog dana postati stomatolozi?

Rekla bih da je stomatologija izrazito zahtjevna i stresna profesija, ali i da donosi puno osobnog i profesionalnog zadovoljstva.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.