Miroslav Delić, direktor Prometa Split

Miroslav Delić, direktor Prometa Split
D.H.

D.H.

-Velika većina putnika pridržava se epidemioloških mjera-

-U gradskim autobusima maske su već duže vrijeme obvezne. Pridržavaju li se putnici te mjere?
*Što se tiče obveza nošenja maski možemo navesti da se preko 90% putnika pridržava navedene obaveze. Vozači upozoravaju one koji ulaze bez maski na tu obavezu ali možemo reći i da je prilikom tih upozorenja u nekoliko slučajeva došlo do verbalnih pa i fizičkih napada na vozače.

-Prema novim mjerama autobusi ne smiju primiti više od 40% kapaciteta putnika. To bi trebali regulirati vozači i kontrolori. Kako će se to provoditi?
* Što se tiče ogranicčnja kapaciteta na 40% možemo reći da smo na svako vozilo stavili oznaku o dozvoljenom broju putnika. Kada je kontrola broja putnika u pitanju to je u praksi nemoguće provesti od strane vozača jer je teško znati koliko na nekoj stanici izađe, a koliko onda uđe putnika. Mislimo da bi tu kontrolu trebali provoditi djelatnici drugih institucija, a koji imaju ovlasti za postupanje prema osobama jer te ovlasti naši zaposlenici niti nemaju.

-U pandemiji prijevoznici su najviše “stradali”, posebno ovog proljeća. Koliki su gubici?
* Što se tiče prihod od prodaje karata oni su u dosadašnjem dijelu godine manji za gotovo 50% što u brojkama znači gotovo 40 mil. kuna manje prihoda od prodaje karata. Usprkos, svemu nadamo se i ovu godinu završiti bez gubitaka jer smo u poslovanju ostvarili ogromne uštede.

-Unatoč svemu, Promet je nastavio obnavljati vozni park. Koliko je na cestama novih autobusa? Koja je trenutačna prosječna starost voznog parka?
* U posljednih godinu i po dana nabavljeno je 55 novih autobusa tako da je prosječcno starost autobusa sa prošlogodišnjih 14 sada pala na 7 godina. Naravno da intenzivno radimo na daljnjim studijama i projektima za obnovu voznog parka o čemu ćemo uskoro izvjestiti javnost.

-Kada možemo očekivati ticketing? Što će on donijeti Prometu i njegovim korisnicima?
*Kada je u pitanju projekt e-ticketinga možemo navesti da je natječaj okončan, odabran izvođač te trenutno čekam dovršetak žalbenog postupka pred Državnom komisijom za kontrolu javne nabave. Taj sustav bi se trebao instalirati u roku od godinu dana, a donosi čitav niz tehnikčih i tehnoloških noviteta kako za putnike tako i za samu tvrtku.

D.H.

Doktore, hitno!

 

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.