Mirta Šurjak, televizijska novinarka

Mirta Šurjak, televizijska novinarka

Mirta Šurjak, sportska novinarka

Foto: 

Instagram

D.H.

D.H.

„Nažalost, jako puno seksizma i diskriminacije  prisutno je prema ženama koje imaju fizičke atribute, a uz to i pamet. Nevjerojatna je količina omalovažavanja gdje se pojedinci neprestano trude omalovažavati vas, banalizirati vaš rad, trud i obrazovanje samo zato što dobro izgledate“

 – Završili ste Pravni fakultet, govorite više stranih jezika. Zašto ste odabrali biti novinarkom? Je li majka Nada ili netko drugi utjecao na tu odluku?

Pravo nikad nije bilo moja ljubav, završila sam ga igrom slučaja. Previše sam svoja i tvrdoglava da bih mogla raditi u sustavu punom pravila i formi, mislim da je pošteno to priznati. Od malena sam se igrala četkom kao mikrofonom, držala političke govore ali i prenosila nogometne utakmice. Moj je uzor bio Edo Pezzi, sjećam se kako sam kao mala trčala oko njegovog stola na Radio Splitu i vikala “Barba Edo, ja ću biti sportski novinar.” Majka je zasigurno utjecala genetskim nasljeđem na moj životni poziv a i moja prabaka po majčinoj strani je od roda Gotovčevih iz obitelji pokojnog hrvatskog političara i intelektualca Vlade Gotovca, tako se očigledno i taj govornički gen prenio i na mene.

– Zaposleni ste na nacionalnoj televiziji. Jedno ste vrijeme radili i u Zagrebu ali ste se vratili u Split. Zašto? Jeste li požalili? Iz perspektive Splita običnim smrtnicima se čini da je puno lakše živjeti i raditi u Zagrebu.

U Zagrebu sam bila 4 godine, bilo mi je zaista lijepo. Prošla sam sve redakcije od informativnog, zabavnog i sportskog programa, u kojem sam konačno pronašla pravu sebe i odlučila ostati trajno. Vezu me i divna prijateljstva s kojim kolegama iz zagrebačke sportske redakcije, nedostaju mi, moram priznati tako da čim dođem u Zagreb obvezno posjetim moje “sportaše”na Prisavlju. U Zagrebu sam provela jedno prekrasno životno razdoblje, brusila sam novinarski zanat, učila od najboljih sportskih komentatora, osamostalila se i vratila u Split nakon sto sam rodila jer mi je s bebom praktički nemoguće bilo organizirati život u metropoli. I sada sam tu, volim svoj grad, taman po mjeri za obiteljski život. Imam malu sportsku redakciju tu zajedno s radijskim kolegama Srđanom Fabjancem i Markom Miličićem, svakodnevno zadatke koordiniram sa mojim zagrebačkim šefom Boris Jelavićem, jednim zaista sjajnim mladim i sposobnim čovjekom i mojim splitskim šefom Dominikom Strizom.

mirta-surjak
Jadranski derbi🔴🔵⚽️

– Izabrali ste sport. Zašto?

Kao što sam rekla na početku, sport volim otkad znam za sebe. Kao djevojčica pratila sam sva svjetska i europska nogometna prvenstva, znale sve postave momčadi, skupljala sličice i satima zaneseno gledala u ekran. Nije ovo prolazan hir, ni hobi, to sam ja, moj mentalitet, moja strast, koja se najbolje očituje dok prenosim nogometne utakmice na Radio Splitu s kolegom Markom Miličićem, kad zavičem, skačem, pjevam, pa čak i zaplačem ako se gubi. Ali sve je to ljubav i strast dobrodošla u sportsko komentiranje, to je ono što daje draž cijeloj igri na terenu.

 – Jeste li se u radu susretali sa seksističkim komentarima, osudama? Osjećate li u svojoj radnoj sredini da Vas manje financijski i profesionalno cijene od muških kolega s jednakom razinom stručne spreme i godina radnog staža?

Nažalost, jako puno seksizma i diskriminacije  prisutno je prema ženama koje imaju fizičke atribute, a uz to i pamet. Nevjerojatna je količina omalovažavanja gdje se pojedinci neprestano trude omalovažavati vas, banalizirati vaš rad, trud i obrazovanje samo zato što dobro izgledate. I nažalost to najčešće rade pojedine žene urednice iz nekih lokalnih medija. Svaki put me to iznova razočara i pogodi jer pokušavaju od vas u medijima stvoriti sliku neke praznoglave plavuše, a ne obrazovane, sposobne mlade žene koja obožava posao koji radi. S druge strane, moji muški kolege sportski novinari izuzetno me poštuju od trenutka od kada sam prvi put prije 10 godina počela raditi nogomet i kao apsolutni debitant počela raditi Europsku nogometnu ligu u kojoj je i Hajduk igrao. U Italiji žene koje prate nogomet, a koje su još uz to i dobro izgledaju dižu u nebesa, a u hrvatskom društvu i u našem medijskom prostoru bilo bi lijepo kad bi ih za početak barem poštovali i cjenili, jer vjerujte mi koliko god izgledalo jednostavno, nije lako raditi ovaj ‘muški posao’ u zemlji u kojoj svi sve znaju o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nije lako izaći pred pun stadion, uzeti izjavu od igrača, imati suvisla i pametna pitanja, jer ste kao žena u muškom poslu uvijek pod trostrukim povećalom javnosti i kritičara i zato skidam kapu svi svojim kolegicama diljem svijeta koje rade ovaj posao i ruše sve predrasude o njemu.

– Majkom ste. Koliko je teško uskladiti karijeru s obiteljskim obvezama?

Nije lak novinarski posao, i bez pomoći roditelja i tete čuvalice bilo bi ga gotovo pa nemoguće uskladiti. Radnog vremena nema, na dispoziciji ste od 0 do 24, u sportu nema slobodnih vikenda, ali meni ništa nije teško, kad nešto volite i to radite punog srca onda vam i umor lako pada.

– Što biste poručili mladim djevojkama koje se žele baviti televizijskim novinarstvom?

Televizijsko novinarstvo ne znači samo pojaviti se na ekranu. To često zna biti i medvjeđa usluga za neke mlade cure koje preko noći postanu zvijezde. Kao i u svakom poslu poželjno bi bilo ići stepenicu po stepenicu, učiti od početka, proći prvo kroz redakciju informativnog programa jer te jedino rad tamo nauči brzini razmišljanja, pisanja, rečeničnim izrazu i formi. Obvezno odlaziti na govorne vježbe što mnogi nažalost često zanemaruju, a jako je važno naučiti pravilno govoriti i pravilno disati pri govorenju. I ono posebno važno učiti strane jezike, jer danas bez toga ništa ne možeš. Ulagati u cjeloživotno obrazovanje, to je svojevrsna higijena duha. I jasno, vjerovati u sebe jer onome koji vjeruje ništa nije nemoguće.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.