NOVI DIREKTOR PROMETA: ‘Planiramo ugradnju videonadzora u sve autobuse’

NOVI DIREKTOR PROMETA: ‘Planiramo ugradnju videonadzora u sve autobuse’

Foto: 

Promet Split

D.H.

D.H.

Stanko Sapunar kaže da će tvrtka nabaviti nove elekrične autobuse

Stanko Sapunar, novi direktor Prometa, Dalmatinskom portalu je otkrio kakvo je stanje u toj komunalnoj tvrtki, koje promjena mogu očekivati korisnici, najavio je nabavu električnih autobusa…

Prvo su ga pitali kakvo je stanje zatekao u firmi koju je preuzeo prije nešto manje od dva mjeseca.

– Analizom stanja u Prometu dva mjeseca nakon što sam imenovan za predsjednika Uprave, mogu slobodno kazati da je Promet druga tvrtka u odnosu na tvrtku od prije desetak godina. Mislim da pozitivne promjene vide svi, kako korisnici naših usluga, tako i zaposlenici. Kao što znate, u posljednjih nekoliko godina nabavljeno je 99 novih autobusa iz europskih sredstava, a u iste je implementiran i najmoderniji sustav e-ticketinga u Hrvatskoj. Danas se možemo pohvaliti jednim od najmlađih voznih parkova među gradovima zapadne Europe.

Možete li već sada reći koji su Vam glavni ciljevi?

– Nastavljamo s pozitivnim trendovima koje je pokrenula prethodna Uprava uz podršku Grada Splita i djelatnika Prometa. Kratkoročni planovi uključuju elektrifikaciju dijela voznog parka, odnosno nabavu novih električnih autobusa putem EU natječaja. Također, planiramo ugradnju videonadzora u sve autobuse kao i implementaciju druge faze projekta e-ticketing. Plan za dugoročno razdoblje uključuje preseljenje garaže na novu lokaciju na Dračevcu.

Kada ćemo onda vidjeti električne autobuse na splitskim ulicama?

– Mogu vam samo kazati da je Promet u niskom startu. Studija je spremna i sada čekamo otvaranje EU natječaja resornog ministarstva. Prema dostupnim informacijama, natječaj bi trebao ići do kraja ove godine, rezultatima se možemo nadati na proljeće, a potom idemo u javnu nabavu. Teško mi je govoriti o rokovima, ali vjerujem da će se 2026. godine građani Splita voziti u električnim autobusima. Plan Grada Splita je do 2030. godine imati 30 električnih autobusa na cestama.

Što će biti s promjenom voznih linija? Koji kvartovi su danas najviše zakinuti, gdje treba intervenirati?

– Smatram da su upravo korisnici naših usluga oni koji trebaju imati najviše utjecaja na raspored i trase autobusnih linija, naravno u okviru operativnih i financijskih mogućnosti tvrtke. Tijekom proljeća ove godine Grad Split i Promet proveli su veliku anketu među građanima koji su imali priliku iskazati svoje primjedbe, savjete i želje. Analizom više od 3 tisuće ispunjenih anketa te u koordinaciji sa svim gradskim kotarevima, odlučeno je da će se uvesti pet novih linija uz izmjenu polazaka i trasa određenih postojećih linija. Do kraja godine planiramo krenuti s prvim linijama.

Prometova flota se obnovila sredstvima iz EU fondova, kažete da će biti još takvih prilika…

– Gotovo stotinu novih autobusa i planirana nabava električnih autobusa koju sam već spomenuo, najbolji su pokazatelj našeg strateškog pristupa u realizaciji projekata i povlačenju europskih sredstava. Mogu samo kazati da ćemo spremno dočekati sve buduće natječaje za europska sredstva kako bi starosnu dob našeg voznog parka održali među najmlađom u Europi.

Prometovi autobusi su često na meti vandala, kako tome stati na kraj?

– Edukacijom, prevencijom, ali i primjerenim kažnjavanjem vandala. Nažalost, većina autobusa je oštećena, što šaranjem po sjedalima i staklima, kidanjem navlaka i demoliranjem sjedala, rezbarenjem stakala i sjedala sa čekićima koji služe za razbijanje stakala u slučaju opasnosti. Za početak ćemo uvesti videonadzor u desetak autobusa, a kompletnu implementaciju videonadzora u sve autobuse planiramo provesti pomoću europskih sredstava kako bismo što manje financijski opteretili tvrtku i građane. Videonadzor i kažnjavanje odgovornih će zasigurno doprinijeti zaštiti imovine. Međutim, krajnji cilj je prevencija, odnosno edukacija vandala i njihovih roditelja da upravo oni plaćaju te popravke. Pretpostavljam da u svojim domovima ne razbijaju stakla, stolice i slično pa se nadam da će u budućnosti prestati isto činiti i u autobusima.

Svjedoci smo da na dane Hajdukovih utakmica oko Poljuda nema gdje parkirati, a osim toga vozila blokiraju taj dio grada. Može li Promet na dane utakmica uvesti izvanredne linije prema stadionu, možda čak i besplatne i tako motivirati ljude da ne koriste svoja vozila?

– Pitanje besplatnog prijevoza u iznimnim situacijama prvenstveno je pitanje za većinskog vlasnika, odnosno za Grad Split. To je ‘škakljivo’ pitanje jer nešto što je ‘besplatno’ u pravilu plaća netko drugi, odnosno građani Splita. Svakako smatram da je cijena autobusne karte u Splitu od jedan euro izrazito pristupačna. Složit ćete se da je jeftinija od bilo kojeg plaćenog parkinga u blizini Poljuda, a pogotovo od kazne zbog nepropisnog parkiranja. Što se eventualnog povećanja broja linija na dan utakmice tiče, to je nešto što se može razmatrati u okviru operativnih mogućnosti tvrtke. Pritom treba voditi računa kako drugi građani ne bi bili uskraćeni za svoje redovite linije.

Kakvo je Vaše mišljenje o Uberu?

– Činjenica je da su navedena aplikacija i slične platforme omogućile korištenje taksi usluga širem krugu ljudi. Tu prvenstveno mislim na mlade koji u izlascima konzumiraju alkohol pa je vožnja taksijem svakako sigurnija opcija od vožnje vlastitog automobila. S druge strane, Split je uz Dubrovnik najpogođeniji ogromnim priljevom taksi vozila iz svih krajeva Hrvatske. Nepoznat broj vozila proizvodi ogroman pritisak na gradsku infrastrukturu, a nama je svakako najveći problem ponašanje vozača taksi vozila koji nepropisno parkiraju na autobusnim stanicama. Time ugrožavaju sve korisnike naših usluga i onemogućuju pristup autobusu osobama s invaliditetom.

Jedno vrijeme je bilo problema s korištenjem stanica od strane autobusnog prijevoznika ‘Dalmatinac’, kakvo je sada stanje?

– Stanje se nije promijenilo. Dalmatinac i drugi prijevoznici i dalje koriste gradske autobusne stanice iako im to zabranjuje Odluka o uređenju prometa na području Grada Splita. Oni je i dalje redovno krše.

Što je s noćnim linijama?

– Tijekom cijelog ljeta, od kraja školske godine do početka školske godine, noćne linije broj 60 i 37 prometovale su svakog dana. Kako jedna prolazi južnim dijelom grada, a druga sjevernim, djelomično nam je ostao ‘nepokriven’ središnji dio Splita kojim je u ljetnim mjesecima za vrijeme školskih praznika petkom i subotom navečer prometovala linija broj 40. Planiramo da idućeg ljeta navedena linija prometuje svakog dana čime ćemo noćnim linijama svakog dana pokriti sve dijelove grada.

Jeste li zadovoljni aplikacijom za kupnju karata? Koliko je građana redovito koristi?

– Da je aplikacija kao dio sveobuhvatnog projekta e-ticketing apsolutni pogodak, najbolje ilustrira podatak da ju je skinulo preko 130 tisuća korisnika.

Cijena karte kupljena preko aplikacije je jedan euro. Hoće li se mijenjati politika cijena?

– Cijenu karata određuju suvlasnici Prometa, a to su 16 gradova i općina. Putnike koji nemaju mjesečnu kartu pozivam da karte kupuju putem aplikacije ili kartomata jer će tako ‘proći’ duplo jeftinije. Cilj takve politike nije samo rasteretiti vozače, već prvenstveno korisnicima usluge omogućiti optimalno vrijeme putovanja u skladu s prometnim okolnostima na cesti, a sve bez bespotrebnog zadržavanja autobusa na stanicama.

Kako mislite potaknuti Splićane da se više koriste javnim prijevozom?

– Smatram da smo prvi preduvjet već ostvarili, a to je sveobuhvatna modernizacija voznog parka. Uzevši u obzir povećane troškove života i inflatorni pritisak, više nego pristupačna cijena naših usluga izravno doprinosi povećanom korištenju javnog gradskog prijevoza. Dodatno, praćenje dolazaka autobusnih linija putem mobitela i displeja na stanicama znatno je olakšalo planiranje putovanja. Uvođenjem novih linija i izmjenom postojećih polazaka i trasa određenih linija, očekujem da će se pozitivni trendovi nastaviti. Ne trebamo zaboraviti ni elektrifikaciju kojom će se smanjiti zagađenje okoliša u gradu što je svakako dodatan poticaj za korištenje javnog gradskog prijevoza.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.