ad
ad

Održana četvrta ovogodišnja akcija Boranke

Održana četvrta ovogodišnja akcija Boranke

Foto: 

Savez izviđača Hrvatske

D.H.

D.H.

-Volonterima se pridružili Hrvatska vojska i branitelji-

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, održali su ove subote u splitskoj Korešnici 27. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Na akciji su domaćini svim volonterima biti splitski izviđači iz Skautskog kluba „Split“ i Skautskog kluba „Marjan“, a u pošumljavanju su sudjelovali i branitelji iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata „Brodosplit“, planinari iz Planinarskog kluba Split, zaposlenici tvrtke Philip Morris te, kao i posljednje dvije godine, pripadnici Hrvatske vojske iz redova Hrvatske ratne mornarice. Akciji pošumljavanja pridružilo se čak stotinjak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora Boranke.


„Još nam se stisne grlo od užasa kada se sjetimo 2017. godine i katastrofalnog požara koji je doslovno ušao u grad Split, a stravično poharao njegovu okolicu. Zato smo oduševljeno podržali Boranku čim se rodila ta inicijativa. Vjerujem da je danas svima jasno koliku ulogu ima okoliš na naše zdravlje i naš planet. Blagodati zelenog okoliša i prošumljenosti su višestruke i drago nam je da i naše ruke mogu pomoći u ovoj volonterskoj akciji. Znam da govorim i uime svojih kolega kada kažem da smo jedva čekali ovogodišnje pošumljavanje. Dakle, nama je Boranka čista win-win situacija – sretni mi, sretna Dalmacija” rekla je Sara Foršek, sustainability officer Raiffeisen banke.


Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.