Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu

Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu
D.H.

D.H.

“Maštam o godišnjem kod roditelja na Pelješcu”

 

-Samoizolacija je najbolji način sprečavanja koronavirusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao koji obavljate?

*Ovo su izvanredne okolnosti koje su nas sve zatekle i svima nam bitno promijenile životne navike i rutine. Logično je da nam to ne pada lako, ali uz svu silnu znanost i tehnološki napredak medicine kod virusa COVID-19 za sada je najvažnija – prevencija. Zato je izolacija pitanje savjesti i odgovornosti. Dane provodim doma, ali nemam osjećaj izoliranosti. Vjerojatno zato što i dalje radim. Europski parlament je vrlo brzo reagirao i omogućio održavanje već druge po redu videosjednice te online glasanje. Sa svojim asistentima iz riječkog i briselskog ureda redovito održavam videokonferencije, i mi smo, kao i mnogi, na tom legendarnom Zoomu. Sa svojim kolegama anatomima s Medicinskog fakulteta u Rijeci održavam redovite sastanke zbog dogovora oko nastave za studente. Često se u popodnevnim satima zaletim do fakulteta kako bih odradila dio priprema za online predavanja. U povratku kući odradim i kratku kupovinu namirnica. I tako, život ide dalje…drugačije, ali ide.

-Što vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

*Spoznaja da se cijeli svijet bori s pandemijom i da su mnogi ljudski životi izgubljeni i da se tome ne nazire brzi kraj. Predragih prijatelja i rodbine imam posvuda, od Bostona do Sydneya. Čujemo se često i bojimo se jedni za druge.  Srećom, moji roditelji i brat žive na Pelješcu, dobro su  i zdravi pa me to smiruje. Iskreno bojim se i za razmjere gospodarske krize koju će nam korona ostaviti. Mislim da će, nažalost, posljedice biti dalekosežne i za mnoge. Već je sada jasno da turizam ništa ne može spasiti, a mnogi koje znam isključivo od turizma žive. Da, bojim se predviđanja da nam slijedi repriza recesije koja će ugroziti radna mjesta i egzistencijalnu sigurnost brojnih obitelji.

Uz sve ovo, činjenica da mi kao iznimno aktivnoj i druželjubivoj osobi sad već polako nedostaje sve od kave s prijateljima do putovanja – zapravo je banalnost koju za sada uspješno ignoriram.  Koronavirus nas je podsjetio da bez zdravlja nema ničeg, da bez njega sve prestaje biti važno  pa mislim da je  ostanak kući tek neznatna i prolazna žrtva.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

*Ne razmišljam previše o tome je li mi teško ili nije, jednostavno sam se prilagodila sadašnjoj situaciji. Ne mogu reći da mi je sve ovo postalo  normalno, ali što je, tu je. Što se  Parlamenta tiče situacija jest usporena, ali posao ne čeka. Evo, primjerice, prošli smo tjedan imali online Plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, ovaj tjedan imamo odbore ENVI i ITRE, u petak sjednicu Izvršnog odbora socijaldemokratkinja Europe kojeg sam članica, radim puno sa studentima, pripremam predavanja, ispite… Prođe mi dan možda i brže nego inače.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

*Mislila sam da ću ostankom kući pozavršavati  gomilu poslova koji već dugo čekaju, ali prevarila sam se. Uz predavanja, videokonferencije, viber i whatsApp razgovore i dogovore, čitanje materijala i pripreme za sjednice – ne ostane baš previše vremena. Ne putujem više na tjednoj bazi u Brisel, ali svejedno sam jako zauzeta pa izgleda da će želja da u ovoj izolaciji posvetim malo vremena i sebi – ostati samo pusta želja. :-). Trudim se vježbati, ali činim to nedovoljno. Volim čitati, ali stignem to tek navečer, a često sam preumorna. Čitam prekrasnu knjigu “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera, ali me sram reći koliko dugo. Tu i tamo pogledam neki film. Maštam o godišnjem kod roditelja na Pelješcu…

 -Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte “uživo”?

*Vjerojatno ću najprije odjuriti kod frizerke…ha…ha…nakon toga ću održati sastanak u riječkom uredu i na Zavodu za anatomiju i proslaviti što je sve ovo iza nas, a onda ću, naravno,otići u Brisel. Budući da nam je više ljeto, nego proljeće, i kava na terasi uz more s prijateljicama  je visoko na listi mojih postokorona prioriteta.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.