Stipe Čogelja, pročelnik  Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije

D.H.

D.H.

 

-Samoizolacija najbolji je način sprečavanja širenja koronavirusa, kažu stručnjaci. Koliko se uspijevate izolirati s obzirom na posao kojeg obavljate?

* Svaki dan dobivam poziv s istim upitom. Kako provodiš vrijeme u izolaciji? Je’l ti dosadno? S obzirom na moj stil i način života, nekima je zanimljivo kako ja to “preživljavamo” dane u izolaciji. I Županija je, kao i sve druge tvrtke, sukladno naputku Stožera civilne zaštite uvela rad u dva nužna tima. Dva puta tjedno odlazim na posao kako bi obavio nužne i neodgodive poslove. Koristi se stari godišnji. Bar neće propasti kao prošlih godina! Međutim, većina poslova se može raditi od kuće jer  inače imam spojene sve potrebne programe na laptop i mobitel. Život županijskog pročelnika ionako je skoro samo posao 24/7. Još kada tome pridodate “izvannastavne” i volonterske aktivnosti, malo je i 24 sata.

-Što Vam najteže pada u cijeloj ovoj situaciji?

* Kada smo kod stvari koje mi nedostaju, jedna od njih bi svakako bila šetnja. Volim šetati! Svaki dan nastojim proći bar 10 km. To me opušta, stignem razmisliti o nekim stvarima za koje inače nemam vremena. I zdravo je! Pogotovo za nas što vodimo sjedilački način života. Naravno, šetnje sam morao smanjiti jer one podrazumijevaju kontakte. Nakon druženja s bližnjim i prijateljima to mi možda najviše nedostaje. Međutim, moramo svi skupa prvenstveno paziti na svoje i zdravlje drugih.

-Kako koristite vrijeme koje ste do sada provodili negdje na javnim mjestima?

*Što se organizacije dana tiče, nastojimo uspostaviti rutinu. Tako je lakše. Kroz jutro se obavljaju redoviti poslovi. Nažalost, postoji jedan obrazac ponašanja koji se pojavio. Ljudi su počeli koristiti ovu situaciju s pandemijom i bespravno grade na pomorskom dobru. Svaki dan dobivamo prijave preko našeg sustava www.pomorskodobro.dalmacija.hr. Stoga, nastojimo što brže obavijesti dežurne u nadležnim institucijama, gradovima i općinama kako bi reagirali i zaustavili takvo drsko ponašanje. Nažalost, mnogo je odjava poslova i smještaja u turizmu. Od nedavno, spajanjem s Uredom državne uprave, i to je u našoj nadležnosti Upravnog odjela za turizam i pomorstvo na čijem sam čelu. Siguran sam da će ova situacija završiti do “špice” sezone. Stožer je pravovremeno reagirao i po meni odrađuje vrhunski posao. Ne bojte se. Mi ćemo biti spremni za novi val prijava kada ovo sve završi.

-Planirate li obaviti neke stvari za koje do sada niste imali vremena?

* Ostalo slobodno vrijeme iskoristio sam za intenzivno druženje sa svoje tri prekrasne cure (ženom i kćerkama), čitanje i druženje s prijateljima preko društvenih mreža. Također sam iskoristio činjenicu što imam malo više slobodnog vremena i preko aplikacija učim španjolski, što mi je oduvijek bila želja. Vratio sam se i staroj ljubavi, zemljopisu i povijesti. Bar preko on line kvizova i aplikacija.

-Što ćete prvo učiniti nakon što prođe epidemija i ponovno budete mogli upražnjavati društvene kontakte ‘uživo’?

*Prvo što ću napraviti kada ovo sve završi je obići najbliže i u maniri pravog Dalmatinca, popiti kavu na suncu ili piće u konobi s ekipom.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.