Eleonora Mandić: DEMOGRAFSKI SLOM

Eleonora Mandić: DEMOGRAFSKI SLOM

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

‘Ne postoji jedinstvena mjera koja bi podigla natalitet’

Neslužbeno se doznaje, da je popis stanovništva pokazao, ima nas oko 3,88 milijuna! U deset godina broj stanovnika pao za 10 posto, a od samog pada broja stanovnika još je gora nova struktura, te je udio mladih i radno sposobnih manji, a raste broj starijih.

Demografski slom, vjerujem da smo doživjeli, zbog stihijske politike na nivou države, smatram da vatrogasnim mjerama na nivou pojedinih gradova i općina nisu dobra rješenja problema i povećanja nataliteta. Bez dobre demografske nacionalne politike, koja bi garantirala provođenje mjera na duži period, a ne od Vlade do Vlade pa opet ispočetka nema većeg nataliteta u Hrvata. Takva demografska nepolitika prisutna je već više od dvadeset godina, a zadnjih godina se povećava.

Sve Vlade po redu, bile one lijeve ili desne , neprekidno kukaju nad sudbinom nacije, za koju često tvrde da joj prijeti izumiranje, ali ni jedna do sada nije uspjela učiniti dovoljno kako bi potakla rađanje, zaštitila majke, a posebno djecu.

Često u medijima čitamo o diskriminaciji koju trpe buduće majke na radnom mjestu, ali ne i vijesti o tome da je neki poslodavac kažnjen zbog nedopustivih poteza.
Kojim mjerama možemo povećati natalitet u Hrvata? Je li Hrvatska iznimka?

Naravno da Hrvatska nije iznimka, mnoge zemlje Europske unije posljednjih godina suočavaju se sa sve nižom stopom nataliteta. Ako želimo povećati natalitet te imati više djece, sada bih trebali napraviti ozbiljni zaokret u proaktinvoj pronatalitetnoj politici. Ne možemo rezultate očekivati odmah i sad, već bi prve rezultate mogli osjetiti tek za 15-20 godina. Možda vam se to čini dugi period, ali to je uistinu najbrži period u kojem bi se Hrvatska mogla oporaviti i suzbiti bijelu kugu.

Ne postoji jedinstvena mjera koja bi podigla natalitet, ali koje god mjere država donese treba biti dosljedna u provođenju istih i svaka iduća vlast trebala bi ih dosljedno provoditi i eventualno proširivati već uvedene mjere.

Svakom roditelju trebalo bi se omogućiti stabilan posao, te bi pogotovo mlade majke trebale biti zaštićene zakonima vezano za radni odnos spram poslodavaca. Porodiljine naknade trebale bi biti izdašne i jednake za sve zaposlene majke. Dječji doplatak bi se trebao povećati te za prvo dijete iznositi 300 kn, za drugo dijete 500 kn, a za treće i svako iduće 700 kn. Za obitelji s pet i više djece uvesti bonus od dodatnih 700 kn. Naravno, zaposleni roditelji imali bi veće bonuse od nezaposlenih. Klizno radno vrijeme bi također pomoglo. Naravno smanjenje PDV-a na proizvode za djecu.

Smatram da samo financijski poticaji neće utjecati na veći natalitet, kod većine parova, ali uz financijsku sigurnost većoj stopi nataliteta doprinijelo bi i olakšan pristup državnim vrtićima, ali i relativna stabilnost i ekonomski rast zemlje.
Koje god mjere donosili ništa nije garancija za pobjedu nad bijelom kugom, tako imamo primjer nordijskih zemalja koje se suočavaju zadnjih desetak godina s negativnim trendom i manjim brojem rođene djece.

Što je razlog pada nataliteta?

Kao glavni razlog navodi se ekonomska situacija, iako mi živimo u Europi koja je jedna od razvijenijih regija na svijetu, a suočava se najnižom stopom nataliteta. To znači da se, osim socijalne situacije, može govoriti i o utjecaju životnog stila.
U nastojanju da budemo ravnopravne i profesionalno uspješne, a u kombinaciji s izostankom i državnih i društvenih mjera podrške, očito ne možemo da rađamo više djece. Oni koji vole kritizirati žene smatraju da je u pitanju komocija jer se ne želimo suočiti s odgovornošću i željom za lagodnim životom, bez obveza, te da se fokusiramo samo i isključivo na profesionalni život i uživanje.

Smatram to totalno promašeno, kao majka dvoje odrasle punoljetne djece, koja nije imala pomoć baka servisa, koja nije mogla upisati djecu u državni vrtić i koja je prvih šest godina njihovih života svojom plaćom pokrivala troškove privatnog vrtića, nisam niti željela rađati više djece jer naprosto meni i suprugu financije nisu dopuštale da još jedno dijete ide u privatni vrtić, a od jedne plaće u današnje doba ne možete živjeti, jer ipak sve postaje malo opuštenije kada krenu u školu. Naravno razmišljali smo i dugoročno, teško je i dvoje djece akademski obrazovati izvan mjesta stanovanje, a zamislite da imam i treće pa da njemu moram reći da mi više financijskih mogućnosti za njegovo akademsko obrazovanje nemamo. Ovako možda zvuči hladno i naravno gdje piše da svi trebaju završiti fakultete, ali svaki roditelj želi svojoj djeci pružiti sve najbolje. Naravno, nigdje ne piše i da će moja djeca koja su započela svoje akademsko obrazovanje i završiti ga.

Kako da mladi osnuju svoju obitelj, kada u roditeljskom domu žive do tridesete godine pa i duže, jer i uz posao s prosječnom plaćom ne mogu sebi osigurati svoj dom i krov nad glavom, privi preduvjet za osnivanje obitelji.

Sve je to nebitno, jedino bitno je kod povećanja nataliteta već spomenuta socijalna i financijska sigurnost države pa i tako samih građana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.