mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije

mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije
D.H.

D.H.

Bakterijska vaginoza – uporan svrbež i iscjedak kod žena

Skoro svaka treća žena u ginekološkoj ordinaciji ima sličan problem. Mi ginekolozi često slušamo o iscjetku, svrbežu, osjećaju pečenja i neugodnom zadahu iz rodnice. 

Uglavnom se  radi o ženama mlađe i srednje životne dobi  koje imaju stabilne brakove, ne mijenjaju partnere i imaju redovite higijenske navike. To su frustrirane žene koje ni u čemu ne griješe, a opet imaju problem koji se javlja mjesecima pa i godinama. Naravno da su simptomi još češći i kod čestog mijenjanja spolnih partnera, ali to danas više nije pravilo.

Uglavnom priča ide ovim tijekom – nakon stresa,  uzimanja antibiotske terapije ili dugogodišnjeg korištenja dnevnih uložaka i donjeg rublja koje nije pamučno, javi se gust iscjedak bijele do žute boje koji ima neugodan zadah po ribi, svrbež i osjećaj žarenja.  Simptomi nisu stalno prisutni nego se javljaju periodično.

Onda krene tuširanje i ispiranje rodnice PH neutralnim šamponima. Mlazom vode se ispire duboko u rodnicu. Dnevni ulošci se kupuju i koriste, a situacija sve gora i gora.

I onda nastupaju beskrajna korištenja vaginaleta u svim kombinacijama koje se mogu pribaviti u ljekarni, antibiotik, antimikotik, probiotik i tako dalje.

Naravno, vrijeme prolazi, a situacija je ista dok je žena sve više frustrirana i onda na scenu stupamo mi ginekolozi koji polako, ali teško ženama pokušavamo otvoriti oči.

Ono što se prvo treba napraviti, a što je najteže je PROMIJENITI ŽIVOTNE NAVIKE!

Prvi zahtjev žena, koje nam dođu na pregled  je da im napravimo cervikalne briseve. Ima li to smisla? Naravno da ima ako mi za to postavimo indikaciju, ali sa predhodno navedenim simptomima – apsolutno NEMA!  Zašto?

Zato što su uzročnici ovog poremećaja – ( NE bolesti)!  normalni stanovnici ženine rodnice sa svojim imenom i prezimenom – Gardnerela vaginalis. Jer ženina rodnica nije sterilna,  u njoj žive razne bakterije, gljivice i paraziti koji ne rade nikakav problem ako su na suprotnoj strani naše dobre bakterije – razni Lactobacili. U rodnici mora postojati RAVNOTEŽA između dobrih bakterija i loših uzročnika, a tu ravnotežu odražavamo mi sami, svojim postupcima i navikama.

Greška broj 1 –  stalno pranje i tuširanje – iako imate osjećaj da ste nečisti imate i poriv da se stalno perete, ali tako ispirete svoju dobru vojsku bakterija koje vas štite jer im oduzmete njihove idealne životne uvjete u rodnici tj. mijenjate im pH! Rodnica je sve manje kisela i sve je manje laktobacila jer im uvjeti za život ne odgovaraju kad je kiselost rodnice mala.

Greška broj 2 – korištenje dnevnih uložaka – imate iscjedak i prirodno vam je da stavite uložak, ali (!!!) on stvara još veći iscjedak i vi se nalazite u začaranom krugu iz kojeg se teško izlazi.

Greška broj 3 – kriva prehrana – izbacite iz prehrane slatkiše  i razne druge ugljikohidrate ( kruh, tjestenina i pekarski proizvodi pa čak i velike količine voća) jer se tako mijenja pH cijelog organizma pa i rodnice.

Greška broj 4 – odjeća koja nije pamučna – izbjegavajte hlače sa elastinom, tajice i donje rublje koje nije pamučno. Noću spavajte u spavaćicama i ako je dovoljno toplo povremeno spavajte čak i bez donjeg rublja.

Ovo su sve mali koraci koji s vremenom mogu dati dobre rezultate, ali treba biti strpljiv jer je isto tako dugo vremena i trebalo da se ova neravnoteža dogodi.

Problem će se još prije riješiti ukoliko niste pušač, ne mijenjate često partnere i niste opsjednuti svojom situacijom.

Isto tako preporučamo i korištenje probiotika u obliku vaginaleta ili tableta koje se uzimaju na usta, a u ljekarnama ima jako puno vrsta.

Zato ponavljamo:

Bakterijska vaginoza NIJE bolest nego poremećaj ravnoteže u rodnici koji je uzrokovan prevagom loših bakterija koji su normalni stanovnici rodnice nad laktobacilima, a koji su također normalni stanovnici rodnice i rješava se dugo, polako i strpljivo – promjenom životnih navika!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.