Državo – što je s bolesnom djecom hrvatskih branitelja?!

Državo – što je s bolesnom djecom hrvatskih branitelja?!
D.H.

D.H.

 

„Država ima novca za novi namještaj ali ne i za liječenje djece hrvatskih branitelj!?“

 

Hrvatski branitelji kao posebna kategorija ljudi koji su svoje živote i zdravlje ostavili po rovovima diljem Lijepe naše ne smiju biti generalno tema kao povlaštena kategorija koja ima velike mirovine i povlastice.

Više puta  i sama sam pisala o „povlaštenima“, ima ih u manjem broju ali su glasniji od nas većine tihih i nečujnih branitelja.

Jedna od najugroženijih kategorija i najnedužnijih su djeca nas hrvatskih branitelja.

Pretražujući po bespućima interneta članke o bolestima djece hrvatskih branitelja, interesantno, nisam naišla ni na jedan članak ili relevantno istraživanje o njima.

Poznajem osobno veliki broj svojih suborkinja i suboraca čija djeca su rođena s autizmnom (biološki razvojni poremećaj mozga, iako istraživanja kažu da je genetski uvjetovan) i ADHD-om (poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću), a da prije toga u obitelji nije bilo istih ili sličnih slučajeva. Ovo su slabo istražene teme vezane za našu djecu.

Za pisanje ove kolumne inspiracija mi je osamnaestogodišnji momak koji treba našu pomoć. Ivan Višić, sin hrvatskog branitelja – tihog hrvatskog branitelja koji svoje domoljublje nije skupo naplatio.

Obitelj Višić je dobila „privremeni“ smještaj od MORH-a, prije više od dvadeset godina u vlažnom bungalovu pokraj hotela „Zagreb“ u splitskom kvartu Duilovo te do danas žive u neadekvatnim uvjetima njih sedmero – majka, otac (hrvatski branitelj), tri sestre (14,11 i 6 godina) te mali brat u dobi od jedne godine s Downovim sindromom.

Ivan još od ranog djetinjstva ima problema sa zdravljem – česti bronhitisi, cistična fibroza, vodene kozice, upala pluća u više navrata.

Danas Ivanova pluća rade na 20% te ga čeka teška operacija transplantacije pluća u Beču.

Ivanova obitelj sama si finanscijski ne može pomoći, ali svi zajedno možemo!

 

UDRUŽIMO se i pomozimo Ivanu uplatama na njegov račun otvoren u Erste banci:

 

IVAN VIŠIĆ

IBAN HR9224020063103435778 s naznakom „za liječenje Ivana Višić

 

Zamislimo se svi zajedno trebaju li nam novi branitelji u tajnom registru ili ćemo te novce izdvojiti za liječenje naše djece.

Gdje je sada Ministarstvo hrvatskih branitelja, gdje je Ministarstvo obrane RH, Vlada RH… gdje su institucije koje rade svoj posao.

Za novi vozni park koji se tajno nabavlja po ministarstvima RH i novi namještaj ima se, ali za svu djecu pa tako i hrvatskih branitelja moramo skupljati mi građani.

Do kada tako, narode?

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.