Eleonora Mandić „MENSTRUALNO SIROMAŠTVO“

Eleonora Mandić „MENSTRUALNO SIROMAŠTVO“

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

’10 posto žena u Hrvatskoj nemaju financijskih sredstava za higijenske uloške’

Činjenica je da gotovo polovica svjetskog stanovništva redovito ima menstruaciju, koja je i dalje tabu tema.
Računajući samo svoje kućanstvo koje ima dvije menstruacije došla sam do poprilične brojke koju jedno kućanstvo sa samo dvije menstruacije izdvoji godišnje za higijenske uloške. Naravno, uzela sam cjenovni prosjek, jer se cijene paketa higijenskih uložaka od 20 komada kreću od 17 kn pa do vrtoglavih 50 kn, a ima ih i skupljih.

Oni koji nemaju menstruaciju ili koji se prave da ju nemaju, ne znaju da su higijenski ulošci izrađeni od različitih materijala, različitih veličina i potreba menstruacije. Ako dvije menstruaciju u kućanstvu u prosjeku potroše 60 komada higijenskih uložaka, tri paketa po prosječnoj cijeni od 25 kn, godišnje to nije zanemariva brojka. Bome, brojka je 75 kn mjesečno, što godišnje iznosi 900 kn, ovo je samo računica za prosječnu cijenu.

Brojne djevojke i žene to si ne mogu priuštiti. Čitam danas na društvenim mrežama komentare žena, da dobro ste pročitali žena –„… neka iskidaju staru odjeću pa koriste kao higijenske uloške, neka koriste jeftinije higijenske uloške, kako imaju za kavu a nemaju za higijenske uloške, neka koriste toaletni papir…“. Da, to su sve alternative koje su nehigijenske, a ponekad i opasne jer se time povećava rizik od infekcija.

Prva zemlja u svijetu čije žene imaju besplatne higijenske potrepštine je Škotska. Prema njihovom zakonu higijenski ulošci i tamponi besplatni su za sve žene u Škotskoj.
Ako sam dobro informirana prvi grad koji je pokrenuo, ove godine, pilot-projekt pod nazivom „Crvena kutija“ je Beč. Tako će Bečanke na četiri lokacije imati na raspolaganju, besplatno 80.000 tampona i 32.000 higijenskih uložaka.

U Hrvatskoj se za to prva pobrinula Rijeka i u riječkim osnovnim školama, jer je grad samo osnivač osnovnih škola ali ne i srednjih, osigurala iz svog proračuna 200 tisuća kuna. Grad Rijeku na to je potaknulo istraživanje udruge PaRiter, koje je pokazalo da su dijelu djevojčica nedostupne higijenske potrepštine.

Ne smijem zaboraviti i Splitsko-dalmatinsku županiju koja je iz svog proračuna izdvojila novac kako bi sve škole u županiji učenicama mogle osigurati besplatne higijenske uloške. Zato i ovim putem apeliram na sve škole u županiji, odnosno njihove ravnatelje, da novac za ovu svrhu zatraže od Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i spor.

Vraćam se opet na društvene mreže, moram priznati da sam bila šokirana komentarima, napominjem joj jednom ponajviše žena, koje su „menstrualno siromaštvo“ popljuvala ili uopće u njega ne vjeruje.
Na žalost, moram se u ovoj kolumni o „menstrualnom siromaštvu“ barem malo dotaknuti i politike, jer politika i političari donose zakone i formiraju našu svakodnevicu i stvarnost. Kako u Saboru RH sjede većinom muškarci, kako će oni razumjeti „menstrualno siromaštvo“ kada ga ne razumiju i ne vjeruju mu žene.

Bravo žene! Sve za jednu, jedna za sve!?

Primjere Škotske i grada Beča navela sam jer su oni puno uređenije društvo od našega, s puno većim plaćama, manjim PDV-om i osiguravaju besplatne higijenske uloške svojim stanovnicama. A veliki broj hrvatica na društvenim mrežama ruga se s „menstrualnim siromaštvom“.

Ne drage moje, koje nemate problema s „menstrualnim siromaštvom“, ni jednoj od nas ne bi trebalo osiguravati besplatne higijenske uloške kada bi prosječna plaća u Hrvatica bila kao u Škotskoj, Austriji, Njemačkoj. Kada bi PDV bio niži, kao u spomenutim zemljama. Kada bi naša vlast i zakonodavstvo kažnjavali sve trgovce, bez iznimke, zbog ne snižavanja cijene, onoga trenutka kada se smanji PDV. I mogla bi još mnogo toga nabrajati – kada bi, ali vi koje niste to razumjele, ni stotinu kada vam neće biti dovoljno da razumijete. Statistika kaže da 10 posto žena u Hrvatskoj nemaju financijskih sredstava za higijenske uloške, a još 30 posto žena moraju kupovati higijenske uloške slabije kvalitete.

Je li to sramota tih žena ili je to sramota države u kojoj živimo?

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.