Jedi što vrijedi – dimljena riba na čaju

Jedi što vrijedi – dimljena riba na čaju
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Nekad se riba dimila kako bi se očuvala odnosno konzervirala, a danas radi posebnog okusa koji dim daje. Još uvijek ćete pronaći po otocima ljude koji otimaju zaboravu vještine sušenja i dimljena ribe, ali ovaj recept će vam omogućiti da u svojim domovima uživate u ovoj poslastici. Aroma će se dodatno naglasiti ako kao i Arsana Tasting House koristite Splitski čaj, Galenskog laboratorija.

Potrebni sastojci:
• 1 kg pastrve
• žlica soli
• žlica šećera
• 150 gr riže
• 50 gr smeđeg šećera
• 50 gr dobrog čaja u listićima

Priprema:
Očišćenu ribu pospite s podjednakom količinom soli i šećera. Ostavite je u hladnjaku na 30 minuta te je isperite i osušite. Ovim postupkom se dim bolje i podjednako prima na ribu. Posudu za pečenje obložite s alu folijom i na nju stavite rižu, smeđi šećer i čaj, koji ste dobro pomiješali kako bi ravnomjerno pokrili dno posude.

Na posudu za pečenje stavite rešetku na kojoj će te postaviti ribu, a s drugom posudom za pečenje poklopite te sve skupa postavite na ploču čiju jakost će te odrediti sami ovisno o snazi vlastitog štednjaka jer ploča ne smije paliti već grijati smjesu kako bi proizvodila lagani dim. Na ovoj način ste postigli efekt pušnice, riba će se u isto vrijeme kuhati i dimiti.

Nakon 10 minuta isključite ploču i poklopljeno ostavite dok se riba ne ohladi, najmanje 30 minuta. Ako želite ubrzati proces ili pojačati okus onda umjesto cijele ribe, dimite filete.

Dobar vam tek!

Sandra Mitrović Nikšić,
Foodie kolumnistica by Arsana tasting house

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.