Jedi što vrijedi – lemon curd (krema ili namaz od limuna)

Jedi što vrijedi – lemon curd (krema ili namaz od limuna)
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Ako ste sretnici koji još uvijek imaju domaće limune napravite jedan od engleskih delicija, lemon curd s kojim možete raditi razne kolače ali i mazati na kruh.

Autori British Food History smatraju da u teglicama u hladnjaku namaz može trajati i do dva mjeseca, ali ne znam osobu koja je odoljela toliko dugo.

Prvi put se spominje 1844. godine u kuharici „The Lady Own Cookery Book by Lady Charlotte Campbell Bury” i to kao limun krema u formi curdsa.  

Ono što je nama bitno je da se curd može raditi od bilo kojeg voća ili soka od naranče do ananasa.

Mi u Arsana Tasting house volimo namazati palačinke s lemon curdom pa bi mogli reći da su to naše palačinke Suzette bez alkohola.

Potrebni sastojci:

3 jaja
1 limun
3 žlice šećera
100 g masla

Priprema:

Pjenasto umutite jaja i šećer te stavite na kuhanje. Kad se smjesa zagrije, dodajte maslo, sok i koricu limuna i sve to skupa miješajte dok se smjesa ne zgusne u kremu.  Ako odlučite skratiti postupak pa sve skupa izmiješate prije kuhanja, dobit ćete drugu boju, ukus i količinu.  Ako vam je kiselo, slobodno dodajte šećera po vlastitom ukusu jer u receptu je minimalna količina šećera. Kremu svakako čuvajte u hladnjaku.

U slast!

Sandra Mitrović Nikšić by Arsana Tasting House

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.