Jedi što vrijedi – pljukanci

Jedi što vrijedi – pljukanci
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Arsana Tasting House vam ovog tjedna donosi recept za istarski tradicionalni prilog – pljukance

Dok se u Dalmaciji pripremaju njoke, u Istri se tradicionalno pripremaju pljukanci. Odlikuje ih brza i jednostavna  priprema. Tajna je u tvrdom tijestu kako se ne bi raspali dok se kuhaju. Arsana Tasting House ih preporučuje raditi kad god želite jesti njoke, a nemate vremena ih napraviti. Ako želite boju dodati jelu, slobodno u vruću vodu s kojom ćete umijesiti pljukance, dodajte malo baby špinata ili soka od cikle, a za hrabrije crnilo od sipe. U Italiji ih pripremaju s istim sastojcima uz dodatak 2 žlice maslinovog ulja i zovu ih strozzapreti što se prevodi kao „pop se davi“ u pljukancima i šugu.

Potrebni sastojci:

  • 200 gr brašna
  • Prstohvat soli
  • 150 ml vruće vode

 Priprema:

U prosijano brašno dodajte sol i vruću vodu te miješajte drvenom žlicom da se ne bi opekli potom rukama napravite tvrdu i glatku kuglu koju će te podijeliti na manje komade i od njih napraviti valjke. Valjke ćete rezati na manje komade, duplo manje nego za njoke i među dlanovima zarolati da bi dobili pljukance. Kuhaju se u posoljenoj i kipućoj vodi. I sad još samo ne dostaje dobar šug i kad ga pripremite, uživajte!

Sandra Mitrović Nikšić,
Foodie kolumnistica by Arsana tasting house

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.