Jedi što vrijedi – Raštika sa šalšom

Jedi što vrijedi – Raštika sa šalšom
Anja Prajninger

Anja Prajninger

Raštika je pomalo zaboravljena kupušnjača, a prije nezaobilazna u dalmatinskim kuhinjama. I kako sve govori da su naši stari znali što i zašto jedu, tako i mi sada izvlačimo iz zaborava jela koja je potrebno ponovo uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

Jedno od tih zaboravljenih jela je rašćika sa šalšom od poma kako govore u nas u Omišu. Omišani je smatraju i izvornim jelom jer se u drugim dalmatinskim mjestima priprema na drugačiji način. Od lešo začinjene maslinovim ulje preko raštike s kaštradinom (sušena ovčetina) do japraka (sarmi) prisutna je u cijeloj Dalmaciji i neizostavni dio gastronomske tradicije. Ako vam se svidi raštika Arsana Tasting House preporučuje je blanširati i zamrznuti kako bi vam bila dostupna tijekom cijele godine.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg raštike
  • 3 srednja krumpira
  • 0,5 l šalše od rajčica

Priprema:

U hladnu i zasoljenu vodu stavite kuhati očišćeni krumpir koji ste izrezali na kockice. Za to vrijeme odstranite stapku lista raštike jer bude tvrda unatoč kuhanju te listove zarolajte i narežite na trake. Kad je voda s krumpirom proključala dodajte nasjeckanu raštiku i kuhajte dok se krumpir ne skuha. Mi volimo dodati malo pancete ili pršuta na kockice u posudu s krumpirom i raštikom dok se kuha pa ako ste i vi ljubitelji suhog mesa toplo vam preporučujemo. Nakon što ste skuhali i procijedili pomiješajte je sa šalšom.  Prilikom cijeđena raštike ostavite jednu čašu tekućine u kojoj se kuhala jer vam dobro dođe razrijediti jelo, ako vam bude gusto prilikom spajanja šalše sa skuhanom raštikom i krumpirom. 

Sandra Mitrović Nikšić, Foodie kolumnistica by Arsana tasting house

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.