MR.SC. MARINELA BAKOTIN JAKOVAC DR. MED, SPECIJALIST GINEKOLOGIJE…

MR.SC. MARINELA BAKOTIN JAKOVAC DR. MED, SPECIJALIST GINEKOLOGIJE…
D.H.

D.H.

HPV cijepljenje DA ili NE

Nas ginekologe, roditelji nažalost jako rijetko pitaju mišljenje o cjepivu protiv HPV- a. Na svakodnevne tekstove i reakcije protiv cijepljenja, roditelji koji nisu medicinski obrazovani, ali nažalost i oni koji jesu, vrlo često reagiraju jednostavnim odbijanjem cjepiva bez velikih pitanja i objašnjenja. U ovo doba internetskih hajki i bojazni od nuspojava, shvatljiv je strah od svakog novog cjepiva i postupka. Zato ćemo ovaj tekst upotrijebiti kao jednostavno objašnjenje svih prednosti ovog postupka.

 

 Infekcija HPV – om je danas najčešća spolno prenosiva bolest, ali isto tako postoji manji broj žena koje nisu imale spolni odnos, a došle su u kontakt s virusom, što nam govori da nije isključivo spolno prenosiv, već se prenosi i direktnim intimnijim kontaktima tipa maženja i sl.

Vrlo se jednostavno prenosi pa se danas zna da preko 80% spolno aktivnih osoba do svoje 50. g života, a gotovo 100% žena do 25. g života u jednom trenutku ima infekciju HPV – om. Gotovo 90% infekcija spontano prestaje tijekom 24 mjeseca od prvog kontakta. Razlog tomu je spontani klirens virusa, prirodno “čišćenje” – samoizlječenje, proces uvelike ovisan o stanju imunološkog sustava inficirane osobe.

Slabljenje imunološkog sustava uslijed kroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja, može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje potiču aktivnost virusa.

Ima jako puno vrsta virusa HPV –a, a mi ih dijelimo u dvije velike skupine:

Visokorizične ( 16, 18, 31,33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, i 82).

Niskorizične ( 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81).

U Hrvatskoj su od visokorizičnih najčešći tipovi 16 i 18 i oni su uzročnici preko 80% svih karcinoma grlića maternice, ali i karcinoma rodnice, vanjskog spolovila i penisa kod muškaraca. U skupini HPV pozitivnih žena, pušačice imaju dvostruko veći rizik obolijevanja od raka cerviksa, ovisno o intenzitetu pušenja.

Ostali niskorizični tipovi su krivi za nastanak genitalih bradavica  – kondiloma.

Cijepljenje se u Hrvatskoj provodi BESPLATNO za svu djecu od osmog razreda do zadnjeg razreda srednje škole. Provode ga liječnici školske medicine. Registrirana su tri cjepiva protiv HPV infekcije: dvovalentno (Cervarix), četverovalentno (Silgard/ Gardasil) i devetvalentno (Gardasil 9). Sva tri cjepiva štite od infekcije tipovima 16 i 18, koji uzrokuju više od 70% karcinoma cerviksa. Četverovalentno cjepivo sadrži još i tipove 6 i 11, koji najčešće uzrokuju spolne bradavice, dok devetvalentno cjepivo pored tipova 16, 18, 6 i 11 sadrži još i 31, 33, 45, 52, 58, koji također spadaju u onkogene tipove.

U Švicarskoj je od početka 2018. g cjepivo protiv HPV –a pokriveno osnovnim zdravstvenim osiguranjem. U Americi se cijepljenje provodi 9 valentnim cjepivom od 11 – 12 g života, a docjepa se vrši u 21. godini za muškarce i u 26. g za žene.

Škotska ima najbolju procjepljenost na svijetu i izuzetne rezultate. U usporedbi s necijepljenim ženama rođenim 1988. godine, cijepljene žene rođene 1995. i 1996. g su pokazale 89% smanjenje CIN 3 ili većeg. Nadalje, došlo je do 88% smanjenja CIN 2 i 79% smanjenja CIN 1.

 

ZAŠTO CIJEPITI?

Cijepljenjem se može spriječiti 70% karcinoma cerviksa, 80% karcinoma anusa, 60% vaginalniih karcinoma i 40% karcinom vulve (vanjskog spolovila).

Cjepivo sadrži visoko pročišćene čestice proteina virusa, a te čestice nalik virusu ne sadrže virusnu DNA, ne mogu inficirati stanice, razmnožavati se niti uzrokovati bolesti.

Nuspojave su rijetke te se uglavnom svode na bol, crvenilo ili oteklinu na mjestu primjene, povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i umor, mučninu, bol u mišićima ili zglobovima.

Djelotvornost u sprečavanju perzistentne infekcije (kod muškaraca i kod žena) HPV tipovima sadržanima u cjepivu je preko 80 posto, što posljedično dovodi do smanjenja cirkulacije virusa u populaciji.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da cjepivo protiv HPV-a stvara dugotrajnu zaštitu, preko 10 godina, te nije još sigurno hoće li u budućnosti biti potrebe za dodatnom, tzv. “booster” dozom.

Cijepljenje se provodi prije prvog kontakata sa HPV – om jer cjepivo ne može ukloniti postojeće infekcije. Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

Provodi se u tri odvojene doze, druga doza se daje dva mjeseca nakon prve, a treća šest mjeseci nakon druge doze.

Ukoliko je procijepljenost populacije dobra, stvara se tzv. imunitet stada, a to znači da su i ona necijepljena djeca u manjem riziku od infekcije jer im je okolina u velikom postotku cijepljena.

 

Roditelji koji razmišljaju o tome trebaju li cijepiti dijete i oni koji potpišu da dijete ne žele cijepiti moraju biti svjesni činjenice da je cjepivo protiv HPV –a CJEPIVO PROTIV KARCINOMA!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.