PAPA TEST -mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije

PAPA TEST  -mr.sc. Marinela Bakotin Jakovac dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije
Anja Prajninger

Anja Prajninger

PAPA test ili citološki obrisak maternice je jednostavan postupak koji se u Hrvatskoj radi jednom godišnje, pogotovo kod mlađih žena u generativnoj dobi.

Preporuka je da se prvi PAPA test napravi 6 mjeseci nakon prvog spolnog odnosa te se ponavlja jednom godišnje do 70. g života nakon čega je dovoljan samo ultrazvučni ginekološki pregled.

U nekim stranim državama se PAPA test obavlja svake 3 g ali se uz PAPA test radi i bris na HPV pa se ukoliko je negativan smatra da slijedeće tri godine nisu predugo razdoblje između dva PAPA testa.

Redovitim uzimanjem citološkog obriska sa grlića maternice dobivamo informacije o upalama i mnogim promjenama od kojih su neke i maligne.

Prvi PAPA test treba biti obavljen najkasnije 6 mjeseci nakon prvog spolnog odnosa. U Hrvatskoj još uvijek ne postoji razvijena svijest kod mladih žena koje su stupila u spolne odnose o potrebi obavljanja ginekološkog pregleda vrlo brzo nakon prvog spolnog odnosa. Na žalost jedan broj njih dođe i nekoliko godina nakon toga ili kad zatrudne. Kako je jako mali postatak mladih cijepljen protiv HPV virusa tako i prvi nalazi PAPA testova znaju biti abnormalni zbog dugogodišnjeg kontakta sa tim virusom.

PAPA test se izvodi na vrlo jednostavan i gotovo bezbolan način tokom ginekološkog pregleda. Pacijentica ugodno smještena na ginekološkom stolu mora biti što više opuštena što i nije jednostavno, pogotovo ako se radi o prvom ginekološkom pregledu. Ukoliko je pacijentica izrazito napeta pa čak i nemirna tokom pregleda, može zapamtiti ginekološki pregled kao jako neugodan pa će ga izbjegavati ubuduće što može biti pogubno za njeno zdravlje. Zbog toga kod prvog ali i ostalih pregleda sa pacijenticom treba predhodno popričati i objasniti joj postupke koji slijede. Tako ginekolog zadobiva povjerenje i polako smiruje ženu te je i pregled lakše obaviti. Tokom pregleda liječnik sa pacijeticom razgovara, ona jeopuštenija i shvaća važnost tog postupka. Mlade žene mnogo toga pročitaju prije dolaska na pregled pa često budu opterećene tuđim ružnim iskustvima što nama ginekolozima otežava pristup ali ugodnim razgovorom sve predrasude nestaju.

Prvi ginekološki pregled počinje pregledom vanjskog spolovila i postavljanjem spekula kojim se prikazuje rodnica i grlić maternice. To su mjesta odakle se uzimaju tri brisa za PAPA test. Prvi se uzima iz stražnjeg dijela rodničnog svoda tzv forniksa, drugi sa površine grlića maternice kružnim pokretom drvene špatule a treći iz unutarnjeg dijela grlića maternice sa četkicom. Sva tri brisa razmazuju se jedan do drugog na stakalce te se fiksiraju u medicinskom alkoholu i tako šalju u citološki laboratorij.

Prije uzimanja PAPA testa se lagano tupferom pobriše unutrašnjoj rodnice gdje uvijek možemo naći dosta sluzi koja može biti prozirna, blago mliječna, intenzivno mliječna, sirasta do žuto zelena. Važna je količina i miris te sluzi jer nas već unaprijed upućuje na neku vrstu infekcije npr gljivičnu ili na bakterijsku vaginozu i sl. Obilna, prozirna, rastezljiva sluz se javlja tokom ovulacije, tzv. plodnih dana i predstavlja normalnu pojavu na polovici ciklusa svaki mjesec.

Kod žena u menopauzi vanjsko spolovilo i rodnica su blijedi sa jako tankom i osjetljivom kožom i sluznicom koje nastaju zbog nedostatka ženskih spolnih hormona. Sluzi je jako malo pa se pacijentice u toj dobi često žale na suhoću i neugodne spolne odnose.

I sam izgled grlića i rodnice nam daje dosta podataka. Nekad se neke benigne tvorbe tipa polipa ili ovula Nabothi pa čak i neke maligne tvorbe vide golim okom.

Kod citološkog nalaza uvijek gledamo lijevu i desnu stranu nalaza i na takav način jednim pogledom znamo koliko je nalaz ozbiljan. Ukoliko su promjene koje su viđene, na lijevoj strani nalaza, uglavnom se radi o upalama a među njima su i najčešći uzročnici upalnih stanja vagine i vratamaternice. Takve promjene naknadno potvrđujemo brisevima ili odmah dajemo terapiju. Isto tako vidljive su i neke druge vrste promjena izgleda stanica koje upućuju na menopauzu i sl.

Desna strana nalaza nas uglavnom upozorava na pronalazak abnormalnih tj atipičnih stanica koje se označuju kao abnormalnosti pločastog epitela niskog i visokog stupnja– LSIL ( CIN I ) i HSIL ( CIN II i CIN III) –  niskog i visokog potencijala za nastanak raka vrata maternice, kao i stanicakarcinoma. Takve promjene traže daljnu obradu ili ponavljanje PAPA nalaza u kraćem roku od standardnog. Uz ovakav nalaz često je naglašeno da su viđene promjene na stanicama koje upućuju na prisutnost HPV virusa. Takav nalaz iziskuje da se napravi mikrobiološka obrada tj bris cerviksa na HPV virus.

Abnormalan PAPA test se nalazi kod oko 2 – 5% žena. Rizik da takav nalaz prijeđe u karcinom je 10 – 15%, međutim ako su promjene izrazitije i zahvaćaju cijelu debljinu uzorka tzv. CIS  tada taj postotak raste na 30 – 50%. Ukoliko se promjene otkriju dovoljno rano, liječenje je jednostavno, relativno lako i poštedno. Točnost Papa testa je oko 75 – 80%, u kombinaciji s drugim metodama (kolposkopija i histologija) točnost raste do 95%. Ovo je razlog što je kolposkopija prvi korak u rasvjetljavanju abnormalnosti u PAPA testu.

Kolposkopija je metoda kojm se grlić maternice gleda pod povećanjem od 6 do 8 puta te se premazuje acetilnom kiselinom i Lugolovom otopinom i na takav način se istiću izmjenjeni dijelovi na grliću odakle se uzima komadić tkiva i šalje dalje na analizu. Nekad je ovaj postupak dovoljan jer sebiopsijom odstrani izmjenjeno tkivo.

U pozadini više od 95 % abnormalnih nalaza PAPA testa je HPV virus o kojem smo već ranije pisali kao i o cijepljenju protiv istog. HPV virus je najrašireniji uzročnik spolno prenosivih bolesti . Više od 90 % žena dođe u kontakt s virusom tokom života ali ne razviju svi promjene u PAPA nalazu jer je organizam sposoban eliminirati virus kad prvog kontakta. Reklo bi se da HPV vreba  osobu koja je lošijeg imunosnog stanja organizma ili ima sad već i dokazanu obiteljsku skonost virusu HPV –a. Postoje istraživanja koja dokazuju da tokom  intenzivnog stresa dolazi do promjene krvotoka grlića maternice pa virus tada lakše nađe mjesto za sebe . U svakom slučaju od prvog kontakata sa virusom su potrebne godine da dođe do promjena u PAPA nalazu. To znači da se ipak večina abnormalnih PAPA nalaza izliječi ako se žena javlja redovito na ginekološki pregled.

Zaključak je da su rani i redoviti ginekološki pregledi  sposobni pravovremeno razotkriti promjenu koja je izlječiva.Takve promjene spriječavaju HPV cjepiva koja su ove godine besplatna i dostupna za mlađe od 25 g.  Zato redovito posjećujte svog ginekologa!

Doktore, hitno!

 

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.