Prijetnja pravima žena od Vitezova bezgrešnog srca Marijina 

Prijetnja pravima žena od Vitezova bezgrešnog srca Marijina 
Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

‘Takvi molitveni prosvjedi su blago rečeno dvolični’

Svakih nekoliko subota na Trgu bana Jelačića nekoliko stotina muškaraca kleči i moli krunicu za čednost žena, za veću moć muškaraca… Ova naizgled bezazlena aktivnost uistinu nema nikakve veze s vjerom.

Da bi bolje razumjela zašto vratila sam se na izvor i početak, u Poljsku od kuda je i krenuo ovaj neobični pa čak i suludi performans, koji je teško nazvati drugim imenom.
Još je 2014. godine u Poljskoj, dio muškaraca katoličkih vjernika, zabrinutih zbog „ženske duhovne dominacije u Crkvi“ zbog povećanja blagosti i neprihvaćanja agresije, zbog toga što većinom u crkvu idu žene.

Navodno je zbog toga Crkva počela provoditi aktivnosti servilne pa i permisivne prirode. Tobože mnoge muškarce to nije privlačilo, smatrali su da ih se time u Crkvi lišava njihove muževnosti, snage i dominacije. Što možete učiniti u crkvi? Pomagati siromašnima i bolesnima ili se možete pobrinuti za svakodnevno funkcioniranje župe. To iz njihove perspektive očito nije muževno. Po njihovom mišljenu, feminiziranu sliku muškarca promiče pored „vanjskih neprijatelja“ i sama Katolička crkva. Po njima pravi muškarac ne odgovara toj slici. Nadalje tvrde da se danas zatire istina o tome što znači biti muškarac…

Zbog čega je takvo izražavanje stavova opasno. Sve je to krinka kako bi se stvorila društvena klima za smanjenje i postepeno oduzimanje svih prava civiliziranog svijeta nama ženama, kojima se Crkva od II. vatikanskog koncila i poglavito pontifikata pape Frane postupno približava.

Takvi molitveni prosvjedi su blago rečeno dvolični kada znamo da je sama Katolička crkva institucija kojom dominiraju muškarci. Nije mi jasno o kojoj ženskoj dominaciji oni govore kada među katoličkim klerom nema žena i kad je više puta Sveta Stolica naglasila da ih neće ni biti.

Smatram da je svećeničko prihvaćanje njihove vjerske fasade kao pokrića za mizoginiju štetno za društvo u cjelini jer koriste vjeru u Boga kako bi promicali društvene ciljeve eliminiranjem stečenih prava žena.

Kako oni izražavaju svoju muževnost?
Zazivaju Boga, Krista i Mariju, a krunicu očito smatraju oružjem. Sama struktura tog viteškog odnosno ratničkog pokreta je organizirana kao da se radi o vojnoj skupini. Zakletve, priznanja, poslušnost vođi i svakodnevni, za sada duhovni, ratovi.  Simbol toga je masivna krunica od čeličnih kuglica i padobranskog užeta, a slogan je „krunica je naše oružje“. Izgled te krunice je takav da tu izjavu možemo shvatiti sasvim doslovno.

Protiv ove vrste radikalizma, koji se počeo širiti i Hrvatskom treba se sustavno i institucionalno boriti jer nije ni bezazlen ni bezopasan zbog toga što isti ugrožava društvo u cjelini, a ne samo žene. Prvo bi se o tome trebala oglasiti i crkvena hijerarhija. Crkva bi primjerice mogla upitati te navodne vitezove koliko njih zaista živi vrijednosti koje zagovaraju i za koje se mole, poput uzdržavanja od spolnih odnosa prije braka.

Ne radi se tu samo o muškarcima. Upitajmo se koliko bi se to žena borilo za teško stečena svoja prava i neovisnost.
Kroz razgovore s brojnim ženama širom Hrvatske i okvirno sam definirala četiri skupine. Prve su one koje već žive u zajednici gdje je žena drugotna, a druge su one koje bi, kada bi se to od njih tražilo, bez problema bi postale drugotne. Treće su one koje sve ovo podržavaju, šute i nikada ne bi digle svoj glas javno za ravnopravnost, ali kada bi im se integritet i prava koje imaju u vlastitom domu pokušao oduzeti, lako bi to riješile unutar svoja četiri zida. Za kraj imamo četvrtu skupinu žena koje bi se  javno izložile i branile prava žena, prava svih žena.

Znamo li koji je to mali broj žena koje bi se javno izložile!? Vjerujem, ako i kada bi ovi navodni vitezovi dobili vlast i moć tada bi opet upriličili aktivnosti za koje smo mislili da su davno iza nas, u stilu talibana ili pak Islamske države. Tek bi ih jedan dijelio korak od javnog spaljivanje vještica – jakih, samosvjesnih, samostalnih, blagih, socijalno osjetljivih i pametnih žena koje se ne boje i ne srame to javno pokazati i koje se usuđuju javno osuditi pokušaje zatiranja svojih mukotrpno stečenih prava.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.