Dr. Josip Banović: Nužno je odgovorno ponašanje svih unutar zdravstvenog sustava, pa i pacijenata

D.H.

D.H.

SAVJESNO KORIŠTENJE RESURSA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

“U moru nerijetko objektivnih pritužbi korisnika općemedicinskog i bolničkog segmenta zdravstvenog sustava Republike Hrvatske nije nelogično zapitati se može li se, osim promjenama ministara zdravstva, navedeni sustav unaprijediti i odgovornijim ponašanjem njegovih korisnika? Prije odgovaranja na ovo pitanje nije loše upoznati se s nekoliko činjenica.

  • Na jednom je odjelu prije nekoliko dana bilo dogovoreno 12 operacija. Četvero od 12 pacijenata (33%!) uopće se nije pojavilo na dogovorenom terminu operacije. Ovakav obrazac ponašanja nije rijetkost.
  • Prema zadnjim podacima 1/3 bolesnika uopće ne preuzme svoje radiološke nalaze po urađenoj pretrazi.
  • Svi znamo koliko je pušenje štetno za zdravlje. U svakom trenutku pred ulazima velike većine hrvatskih bolnica može se vidjeti nemali broj bolesnika koji se istovremeno liječe u bolnici i puše. Jasno je da time neupitno kompromitiraju ishod i trajanje liječenja.
  • RH je kroz različite programe rane detekcije nekih vrsta karcinoma uputila pozive bolesnicima koji su tada te pozive ignorirali, a sada se, neki, liječe od uznapredovalih stadija istih tih bolesti.
  • Određen postotak pacijenata, pacijenti su isključivo zbog vlastitog neodgovornog ponašanja (npr. prometna nesreća u alkoholiziranom stanju i sl.). Njih zdravstveni sustav tretira jednako kao i one koji se prema svom zdravlju odnose odgovorno.
  • Nesankcioniranje gore navedenih ponašanja u konačnici je također deficit sustava, ali se iz njih nameće zaključak da se dio sustava može popraviti na način da se, na razne načine, “poprave” njegovi korisnici.”

Josip Banović, dr. med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.