Dermatologinja objasnila što zima radi vašoj koži

Dermatologinja objasnila što zima radi vašoj koži

Foto: 

Servetphotograph / Pixabay

D.H.

D.H.

Evo kakve proizvode koristiti za hladnih dana

Dolaskom hladnijeg vremena naša koža postaje osjetljivija, sklonija oštećenjima te pogoršanju već postojećih dermatoza.

Osljetljivoj koži zato je potrebna dodatna zaštita i njega.

“Niske temperature, vjetar i suh zrak u grijanom prostoru narušavaju zaštitni lipidni sloj zbog čega koža postaje suha i dehidrirana. Na licu, u području nosa i usana, zbog šmrcanja i vlaženja kože (sekrecijom iz nosa ili usta- prelaženje jezikom preko usana slinjenje u dojenčadi, grickanje usana) te izloženosti hladnoći i vjetru, stanje se može dodatno pogoršavati, uz izrazito crvenilo, ljuskanje i osjećaj pečenja kože”, ističe sugovornica dr. sc. Dijana Celić, dr.med., spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Medikol te dodaje kako pojedine osobe teško podnose niske temperature i mogu reagirati ozeblinama lica, ruku i nogu ili razviti alergiju na hladnoću – oblik fizikalne urtikarije koja se manifestira crvenilom i oteklinom na mjestu kontakta kože s hladnim predmetom, odnosno hladnoćom općenito, piše Ordinacija.

“Stoga je zaštita toplom odjećom i vodonepropusnom obućom prevencija ovakvih neželjenih stanja. Zbog svega navedenog, njega kože zimi iznimno je važna kako bi se prevenirale tegobe uzrokovane hladnoćom, a prilagođena je dobi, stanju kože te već postojećim, kroničnim dermatozama. Važno je naglasiti da je posebna linija njege lica i tijela prilagođena izrazito osjetljivoj i alergijama sklonoj koži.”, dodaje dr. Celić.

Čime njegovati kožu zimi?

Lice je potrebno njegovati hidratantnom kremom ujutro, a navečer nešto bogatijom masnijom kremom. Ne treba zaboraviti i na balzame za usne te na preparate za zaštitu od sunca tijekom boravka u planinama.

“Naglasak je i na dovoljnom dnevnom unosu vode, kako naša koža ne bi izgledala dehidrirano, jer u suprotnom, samo hidratantna krema neće biti dovoljna njega. Za tuširanje se preporučuju uljni preparati, a potom za njegu tijela masniji losioni koji se mogu kupiti u ljekarnama, u obliku preparata za njegu zdrave ili osjetljive kože. 
Šake koje su posebno izložene hladnoći i sredstvima za pranje i dezinfekciju, potrebno je više puta tijekom dana njegovati masnijom kremom. Sva ostala stanja kože koja su se pojavila prilikom izloženosti hladnoći (izrazito crvenilo, ljuskanje, oteklina, svrbež, pečenje), a koja se ne mogu ublažiti pravilnom njegom, zahtijevaju pregled dermatologa koji će ordinirati potrebnu terapiju.”, zaključila je sugovornica.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.