IZAZIVAJU LI UV LAMPE RAK? ‘Redovito je gelirala nokte samo jedna moja pacijentica’

IZAZIVAJU LI UV LAMPE RAK? ‘Redovito je gelirala nokte samo jedna moja pacijentica’

Foto: 

Mountainbeehive / Pixabay

D.H.

D.H.

‘Potreban je oprez’

Sve se više priča o tome je li odlazak na geliranje noktiju pod UV lampama štetan. O tome se pišu i objavljuju znanstveni radovi. Kolika je opasnost i što na sve kažu dermatolozi, vlasnici salona, ali i žene koje svaki mjesec odlaze urediti nokte, istražio je Dnevnik Nove TV.

Uređivanje noktiju – bilo gelom ili trajnim lakom – postala je normalna stvar, a posljednjih godinu dana to radi i gospođa Jasminka.

‘Pitanje je što nije štetno, sve je štetno u velikim količinama, je li tako? Ja to radim jedanput mjesečno i smatram da nije štetno, mi žene možemo si to jednom mjesečno priuštiti’, poručila je.

Istraživanja su pokazala da postoji određeni rizik razvoja melanoma nokta kod onih koji koriste UV lampe. No taj je rizik vrlo malen. Ivana je vlasnica kozmetičkog salona i ima klijente različite dobi – i tinejdžerice i starije gospođe.

‘Naravno, ako mi netko pokaže neku zabrinutost, svakako bih preporučila da može uzeti rukavice bez prstiju, što isto tako štiti, ili da namaže kremu koju ja isto tako mogu ponuditi’, rekla je.

Isto to kažu i stručnjaci. Melanom u području nokta iznimno je rijedak. Međutim u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, kako je kazala voditeljica odjela za dermatološku onkologiju Marijana Buljan, imaju iskustva s takvim pacijentima.

Baš povezanost s korištenjem UV lampe mogu navesti samo kod jedne svoje pacijentice koja je više godina redovito gelirala nokte i tada se koristila UV lampa i stvarno – kod nje se razvio melanom u području nokatne jedinice.

Evo što kaže o provedenim istraživanjima o toj temi.

‘Istraživanja pokazuju da su potrebna višestruka izlaganja da bi UV lampe za nokte predstavljale značajan rizik. Međutim mi svakako ne preporučujemo da se nokti cjeloživotno i dugogodišnje izlažu’, objasnila je.

Odnosno, potreban je oprez jer nisu samo nokti i koža oko njih izloženi UV lampama, već i prsti i gornji dio šake, pa ne bi bilo loše da se taj dio zaštiti kremom s faktorom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.