JESTE LI KANDIDAT? Na presađivanje kose češće se odlučuju muškarci

JESTE LI KANDIDAT? Na presađivanje kose češće se odlučuju muškarci

Foto: 

mostafa meraji from Pixabay

D.H.

D.H.

Liječnica otkriva cijenu i trajnost rezultata

Postoji puno uzroka gubitka kose, najčešći je androgena hormonska nasljedna alopecija koja je najčešća indikacija za transplantaciju kose.

Ako se pitate jeste li pravi kandidat za ovaj zahvat, prije svakog zahvata će liječnici napraviti detaljnu analizu vlasišta trihoskopskom kamerom i tako saznati možete li pristupiti zahvatu, piše Ordinacija.

‘Ako govorimo o presađivanju kose, klijenti su i muškarci i žene, gotovo svih dobnih skupina. Kod transplantacije kose primjenjujemo sve tehnike, a najčešće primjenjivana tehnika je FUE. Dlačice ako je potrebno transplantiramo u vlasište i s drugih dijelova tijela: brade, prsa, stidne regije, u tom slučaju radi se o ‘body hair’ transplantaciji. Također radimo i transplantaciju dlačica u obrve, bradu, gdje god je potrebno i gdje klijenti žele’, navodi sugovornica, dr. Ana Maletić, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije te članica ISHRS-a, Poliklinike Maletić, te dodaje kako su 80% klijenata za transplantaciju kose muškarci, a najčešće u dobi između 25 i 70 godina, dok su 20% klijenata žene najčešće u dobi između 30 i 65 godina, ako se usporede današnje brojke s onima prije desetak godina vidimo da se radi o značajnom porastu broja zahvata transplantacije kose.

‘Svakom klijentu pristupam potpuno individualno, prije zahvata detaljno analiziram vlasište i po potrebi ostale dlačice na tijelu i radim dugoročan plan. Bitno je pozicionirati prednju liniju vlasišta tako da klijent i za 20, 30 godina izgleda odlično. Imamo jako visok standard koji smo si zadali, a koji počinje s prijeoperacijskom pripremom kako bi sve moguće komplikacije sveli na minimum. Prije svakog zahvata radimo detaljnu analizu zdravstvenog stanja pacijenta, zahvat se radi u operacijskoj sali koja je opremljena po standardima za rad u općoj anesteziji iako se zahvat radi u lokalnoj anesteziji za koju su potrebni niži standardi. Koristimo najbolje i najskuplje instrumente pri izvođenju ovog zahvata tako da se folikuli ne oštećuju, također folikule za vrijeme dok su van tijela čuvamo u specijalnim otopinama na određenoj temperaturi kako bi im smanjili metabolizam te postigli da 99% folikula preživi dok su van tijela’, pojašnjava liječnica i ističe kako je svaki ovdje opisani korak jako važan, a u izvođenju tih koraka sudjeluje uz nju i cijeli tim. Transplantacija kose nije zahvat u kojem je bitan smo jedan djelatnih, liječnik. U transplantaciji kose sudjeluje nekoliko osoba ako se želi ovaj zahvat napraviti po najvišim svjetskim standardima i svatko svoj dio posla mora odraditi vrhunski.

‘Zahvalna sam što imam odličan tim liječnika i medicinskih sestara koji sa mnom rade ove zahvate. Po prirodi sam perfekcionist, pa mi ovaj posao koji zahtijeva veliku preciznost odlično odgovara, svaka dlaka mora na kraju zahvata biti na svom mjestu. Transplantirana kosa, ako transplantaciju kose radi stručnjak, raste za uvijek i rezultat je trajan jer se kosa uzima sa sigurne regije vlasišta, a to je ona regija no kojoj se nalaze folikuli koji su otporni na djelovanje hormona koji je glavni uzročnik gubitka kose’, zaključuje. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i nije bolan.

Dr. Maletić je autorica knjige o transplantaciji kose, a upravo radi na novoj. Prema popisu najboljih liječnika svijeta Međunarodnog udruženje liječnika za transplantaciju kose (ISHRS) ona je jedina liječnica iz Hrvatske koja je uvrštena na ovaj popis i na to je jako ponosna, što više, u većini okolnih zemalja niti jedan liječnik nije na ovom popisu.

Cijena zahvata je kod nas 2-4 eura po transplantiranoj folikularnoj jedinici. U prosjeku su na folikularnoj jedinici 2.5 dlake. Cijena ovisi dali prije operacije šišamo cijelo vlasište ili ne, te dali se dlake uzimaju s vlasišta ili s drugih dijelova tijela, otkriva liječnica koja je posebno ponosna na program ‘pro bono’ poliklinike: Transplantacije dlačica nakon ozljeda, trauma ili bolesti onima koji si to ne mogu priuštiti, radimo besplatno. Primjerice, dječaku koji je uslijed opekline izgubio dlačice u obrvi, transplantirali smo dlačice u to područje, pojašnjava te ističe kako se u njihovoj poliklinici svakodnevno obavljaju tretmani i zahvati vezani za stimulaciju rasta kose, smanjivanje opadanja kose, jačanje kose, te presađivanje kose.

Prije par godina zahvatu je pristupio i naš poznati pjevač Tony Cetinski, koji je brojne komplimente ovih dana primio na račun svoje kose, Dr. Maletić ističe kako je i ona izuzetno zadovoljna rezultatom.

‘Klijenti nam dolaze zaista iz cijelog svijeta, imali smo primjerice klijenticu iz Brazila koja je mijenjala spol iz muškog u ženski, a jedna od operacija u ovom procesu je i transplantacija kose jer se prednja linija vlasišta jako razlikuje kod žena i muškaraca, pa smo iz muške radili žensku prednju liniju. Vrlo često imamo klijente iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske’ napominje te dodaje kako klijenti najčešće dolaze s preporukom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.