KAKO NJEGOVATI KOSU ZIMI

KAKO NJEGOVATI KOSU ZIMI

Foto: 

FILIPEMIORIM / Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Korisni savjeti za sve tipove kose

Zima i hladni dani pokucali su nam na vrata. Njega kose zimi je jednako zahtjevna kao i ljeti, kako njegovati kosu zimi otkrit ćemo vam u ovom tekstu.

Zašto je kosa toliko ugrožena zimi?

Suho i hladno vrijeme tijekom zimskog perioda je glavni krivac i oštećuje našu kosu. Kosa postaje suha, bez sjaja, volumena i lepršavosti. Njega kose zimi treba puno više vlage nego ljeti.
Postoje neka jednostavna pravila i metode kako njegovati kosu zimi, jer zimski vremenski uvjeti djeluju ne samo na našu kožu , već i na našu kosu. Najčešće to vidimo po nedostatku vlade, suhom tjemenu i općenito beživotnoj kosi.

Svi znamo da je beživotna i neuredna kosa jako nepoželjna. Prvo i osnovno pravilo za njegu kose je odabir dobrog šampona i regeneratora, ali pritom treba znati da je to samo prvi korak, a drugi je pravilna upotreba istih.

Znate li zašto vam vaše frizerke prilikom pranja kose masiraju vlasište?

Masiranje vlasišta ima nevjerojatna učinak na kosu. Smanjuje napetost i povećava protok krvi i to djeluje na zdravlje kose. Također i sami možete izmasirati svoje vlasište doma s maskom koju vrlo lako i brzo možete pripremiti. Treba vam samo maslinovo ulje i limun. Zagrijte maslinovo ulje te dodajte sok od jednog limuna. Tom maskom desetak minuta masirajte vlasište te ostavite još nekoliko minuta da djeluje i zatim isperite.

Zimi vam najviše trpe dijelovi kose koje pokrivamo kapom i nevjerojatno ali istinito najviše nam kosa trpi dok spavamo.
Najviše našoj kosi šteti toplina, naravno prevelika toplina fena. Ako ne možete izbjeći održavanje i oblikovanje svoje kose bez fena, barem vodite računa da temperatura bude najniža ili umjerena. Naša preporuka je da pri kupnji fena ipak kupite kvalitetan fen.

Tijekom zimskih mjeseci posebno su osjetljivi i podložni dodatnom isušivanju vrhovi. Redovnim skraćivanjem vrhova održavate vašu kosu zdravom. Ako vas zanima, što je redovno – svaka dva mjeseca.
Također, kako su preporuke da se zimi ne tuširate vrelom vodom jer tako isušujete svoju kožu, tako i kosu ne smijete prati u vreloj vodi.

Najbolje bi bilo kosu prati u što hladnijoj vodi, puno je zdravije nego u toploj. Njega kose zimi podrazumijeva što je manje moguće pranja. Vrhove kose bilo bi dobro ispirati hladnom vodom, jer će tako zadržati vlagu i vašu kosu učiniti sjajnom i mekanom.

Već smo spomenuli da trebate ispravno sušiti kosu, naša preporuka kosu sušite prirodno. Ako ne možete bez fena, jer s mokrom kosom ne preporučuje se izađi na minuse, potrudite se koristiti preparate koji se koriste prije feniranja, a imaju za cilj zaštititi kosu od topline.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.