Ne, nećete smršaviti od dvije žlice jabučnog octa dnevno

Ne, nećete smršaviti od dvije žlice jabučnog octa dnevno
D.H.

D.H.

“Pretilost je složen problem”

„Ovih dana imamo priliku pročitati u hrvatskim medijima članak u kojem se navodi da je moguće smršaviti uzimanjem dvije žlice jabučnog octa dnevno.

U tom istom članku citira se “nutricionistica Carol Johnston koja predaje na Sveučilištu u Arizoni” koja smatra da je takvim postupkom moguće smršaviti iako, kako se navodi, njena vlastita istraživanja nisu pokazala značajan utjecaj jabučnog octa na mršavljenje niti su, kako se navodi dalje u članku, provedena istraživanja na ljudima koja bi dokazala da ocat ubrzava metabolizam u ljudi. Kao podrška tvrdnjama o jabučnom octu kao sredstvu za mršavljenje navode se rezultati istraživanja japanskih istraživača koji su pokazali da vinski ocat ubrzava metabolizam u – miševa.

Dakle, u samom članku naslovljenom “Dvije žlice octa dnevno tope kilograme kao od šale” navodi se da dokaza za takvu tvrdnju zapravo – nema.

Pretraživanjem znanstvene literature također nije moguće pronaći kliničke pokuse na ljudima koji su dokazali da se uzimanjem octa (u bilo kojoj količini) može smršaviti.

Pretilost je složen medicinski problem i bilo bi savršeno kad bi postojali tako jednostavni postupci za mršavljenje. Nažalost, ono što zvuči predobro da bi bilo istinito obično nije istinito.“

Urednički tim Dokazi u medicini

Doktore, hitno!

https://dokaziumedicini.hr/dvije-zlice-jabucnog-octa-dnevno-mogu-li-istopiti-kilograme/

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.