ad
ad

NJEGA KOŽE: 3 osnovna proizvoda koja trebaju svakome

NJEGA KOŽE: 3 osnovna proizvoda koja trebaju svakome

Foto: 

Tumisu / Pixabay

D.H.

D.H.

Svakodnevno smo bombardirani brojnim preporukama i oglasima za revolucionarne proizvode

Nanesite ovu kremu i riješite se bora, kupite ovaj serum i vaše akne će nestati, uz ovaj balzam vaša će koža biti kao bebina – ovakve i slične rečenice pronalaze put do nas putem društvenih mreža i brojnih portala. Otkad je njega kože ili takozvani skincare postao trend, svakodnevno smo bombardirani brojnim preporukama i oglasima za revolucionarne proizvode koji bi nam trebali promijeniti život, a prosječnom se kupcu nameću standardi miljama daleko od njegovih navika. Trebamo li zaista deset koraka rutine dvaput dnevno, odakle krenuti i kako odabrati prave proizvode za sebe u zaista širokoj ponudi?

Prvo je bitno razumjeti svoju kožu i njene potrebe. Tri su osnovna tipa kože: suha, mješovita i masna, a njima se može pridružiti i osjetljiva. Bitno je razlikovati ih od stanja kože kao što je dehidracija. Tip kože u pravilu možete odrediti po količini sebuma koji se izlučuje i na kojim zonama lica. Ukoliko se vaše lice tijekom dana u potpunosti zasjaji i na dodir je masno, imate masnu kožu. Ako se sebum većinom izlučuje na T zoni odnosno području nosa, brade i čela, a obrazi su vam na kraju dana i dalje na dodir suhi, radi se o mješovitoj koži. Koža koja tijekom dana ne izlučuje višak sebuma, često se peruta i zateže je suha koža. Kada ste odredili svoj tip kože, možete početi birati proizvode koji će vašem licu pružiti zdravi sjaj!

Tri su osnovna segmenta njege kože koja bi trebali postaviti temelje vaše rutine iz vrlo jednostavnog razloga, bez njih je sve ostalo bacanje novca.
Pa krenimo od početka.

1. Čišćenje

Koža lica i vrata svakodnevno je izložena znoju, smogu i prljavštini s ruku, a uz to konstantno izlučuje sebum. Zamislite nanošenje kreme ili tekućeg pudera preko svih nečistoća koje se nakupljaju na koži tijekom dana ili noći. Čišćenje lica dvaput dnevno osnova je funkcionalne rutine koja daje rezultate. Pritom je važno odabrati proizvod namijenjen vašem tipu kože. Ukoliko imate suhu kožu birajte kremaste teksture koje se slabije pjene. Takav će proizvod dati vašoj koži da diše, a neće ju bespotrebno dodatno isušivati. Ako spadate u mješovite i masnije tipove lica birajte gelaste i pjenaste teksture koje su uspješnije u otklanjanju viška sebuma. Također, čistači na bazi gline su odličan izbor jer pružaju dubinsko čišćenje kože od nečistoća bez bespotrebnog isušivanja.

2. Hidratacija i hrana

Nakon što ste kožu očistili potrebno ju je hidratizirati i/ili nahraniti. Osobe sa suhom kožom će za sebe odabrati bogatije kreme pune ulja i maslaca i bogatom hidratacijom. Kod mješovite kože je važno pronaći ravnotežu između premasne i prelagane teksture budući da različite zone lica imaju različite potrebe. U većini slučajeva pun pogodak budu kreme laganije teksture koje pružaju dubinsku hidrataciju u kombinaciji s manjom količinom ulja ili maslaca. Vlasnici/e masne kože često odbijaju nanošenje kreme pod izlikom da im je koža sama od sebe dovoljno masna, da se ispod krema znoje i da se brzo zasjaje. Problem uglavnom proizlazi iz teksture samog proizvoda. Rješenje je vrlo jednostavno: Prestanite u trgovinama gledati dob za koju je krema namijenjena! Svaka koža je drugačija, ako imate 50 godina i masnu kožu, sama činjenica da ste napunili određene godine ne znači da će vam iznenada krema puna mineralnih i prirodnih ulja i maslaca početi odgovarati. Bit će vam teška i tijekom dana na licu iznimno naporna. Masna koža traži dubinsku hidrataciju, lagane prozračne teksture ili čak matirajući efekt.

3. SPF – zaštita od sunca

U našoj je kulturi još uvijek slaba svijest o opasnosti od sunčevih zraka, a u potpunosti je normalno ležati na plaži u podne jer kao „navikli smo, nećemo izgorjeti”. U posljednje vrijeme polako se budi svijest o važnosti zaštite. Ali zašto su nam tako ugodne i tople sunčeve zrake neprijatelj? One uzrokuju preuranjeno starenje kože, hiperpigmentaciju (sunčane pjege) pa čak i melanom. Bez obzira na to, krema sa SPF-om je vjerojatno najkontroverzniji proizvod u osnovnoj rutini. Neki bez nje ne izlaze iz stana, drugi je izbjegavaju i tvrde da ima više negativnih nego pozitivnih strana. Međutim, bitno je uzeti u obzir činjenicu da danas na policama možemo pronaći različite formule ovog proizvoda ovisno o vašim preferencijama. SPF može biti mineralni ili sintetički. Sintetički ili kemijski filteri ulaze u kožu i upijaju štetna zračenja ali i omogućuju da proizvod bude lagane teksture, da se brzo upije i ne ostavlja bijeli trag. Mineralni filteri, s druge strane, sjede na površini kože i odbijaju štetne zrake te su time „sigurnija” opcija za one koji se boje SPF-a. Problem formulacija s mineralnim filtrima je da često budu teže razmazive i ostavljaju tragove. Brojni su proizvođači tom problemu priskočili vrlo jednostavnim rješenjem – toniranom kremom s visokim zaštitnim faktorom! Idealne za svakodnevnu uporabu, pružaju zaštitu i zamjena su za tekuće pudere na dnevnoj bazi, tako da više nemate izliku za preskakanje ovog koraka, koji je ključ zadržavanja mladolikog izgleda!

Svi ostali proizvodi koji vas gledaju s polica i web shopova mogu biti izvrsna nadopuna vaše rutine, ali ukoliko niste složili dobru osnovnu rutinu koja vam odgovara, nema smisla ulagati u brojne dodatne proizvode.
Zapamtite, kuća se gradi od temelja!

Iva Rožić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.