Njega kože zimi

Njega kože zimi
Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

„Suhi zrak isušuje kožu“

Tijekom zime zrak je često suh: u kućama i uredima se grije, ali zrak i na otvorenom može biti siromašan vlagom zbog niskih temperatura. Zbog toga i temperaturne razlike između zatvorenog i otvorenog prostora može patiti koža lica i ruku – one gube previše vlage a time i svoju elastičnost. Neophodna im je pravilna njega i to ona izuzetno važna.

Korištenje hidratantnih krema važno je kroz cijelu godinu, no posebno je to važno zimi. U zimskim klimatskim uvjetima se oštećuje rožnati sloj kože (epidermis) koji inače ima svojstven ulogu spriječiti gubitak vode, te štiti od prodora bakterija, kemijskih supstanci i raznih alergena u slojevima Vaše kože.

Malo je onih žena, pa i muškaraca koji se mogu pohvaliti da im razina hidratacije nije narušena, pogotovo u razdoblju hladnog i zimskog vremena, kada se temperature često mijenjaju, nažalost.

Kako si možemo sami pomoći i kako spriječiti sve neželjene utjecaje zime na našu kožu?

Potrebno je koristiti blage losione i mlijeka za čišćenje kože svakodnevno, te jednom tjedno učiniti piling kože tijela i lica kako bi se uklonile površinske stanice i nastavilo dalje s pravilnom njegom.

Preko dana je potrebno nanositi kreme bogatije teksture kako bi očuvali hidrolipidni sloj kože jer će time ona biti otpornija na sve vanjske utjecaje i manje reaktivna. U tome moraju biti posebno oprezne osobe koje su sklone nastajanju „prištića“ kako im nanošenje premasnih krema na lice ne bi dovelo do naglog izbijanja akni.

Koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidratantnih maski, krema i seruma, i pružiti joj specifične hidratizirajuće tretmane koji dubinski opskrbljuju kožu vlagom te izravno potiču i pospješuju stvaranje kolagena i elastina. Takvi preparati i tretmani najčešće sadrže alge, hijaluronske kiseline, fosfolpide i sfingolipide koji obnavljaju kožu i sprječavaju gubitak vlage iz kože. Uz to potrebna je primjena preparata koji sadrže esencijalne masne kiseline, ceremide, retinol, vitamin E.

Tijekom zime ne smijemo zaboraviti njegovati tanku kožu oko očiju, pa je potrebno tijekom dana zaštiti ju kremom u gelu koji služi kao zaštita i omogućuje vlagu, a tijekom noći masnijom kremom.

Na usne je potrebno nanositi meleme sa zaštitnim faktorom od sunca i masnije kreme, a mi Vam toplo preporučamo Aloe lips balzam za usne.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.