Vjenčanica se ne bira razumom, već srcem

Vjenčanica se ne bira razumom, već srcem
D.H.

D.H.

„Dan tvog vjenčanja treba biti dan u kojem se ti osjećaš najbolje i najprivlačnije“

Nakon što se odlučite na vjenčanje, većina žena kreće u potragu za vjenčanicom. Svaka ima svoju viziju, ali vrlo je bitno da osim na estetiku vjenčanice, moraju paziti i na udobnost jer one će biti te koje će u njoj provesti najmanje dvanaest sati. Biste li cijeli dan htjeli provesti u odjeći koja vas steže i u njoj se ne osjećate nimalo ugodno? Isto vrijedi i za cipele.

Najveća noćna mora svake djevojke je da nađe idealnu vjenčanicu. Na kraju pronađete sliku idealne vjenčanice, odete u salon koji se bavi isključivo šivanjem vjenčanica i to po preporuci nekoliko prijateljica, ali baš kod vaše vjenčanice nešto pođe po zlu i na kraju ne dobijete ono što ste očekivali. Upravo se to dogodilo kćeri moje poznanice. Naravno da je bila očajna, ali kako u svakom zlu ima i nešto dobro, na kraju je u zadnji tren kupila prekrasan, jednostavan bijeli kombinezon koji se meni osobno više svidio od idealne vjenčanice. Mladenka je stvarno bila neočekivano originalna i posebna.

Trebaju li vjenčanice biti u bijeloj boji? Naravno da ne!  U današnje vrijeme se smatra odvažnim i buntovnim odluka mladenke da se uda u vjenčanici druge boje.

Ljudi su dugo vjerovali da je bijela vjenčanica simbol nevinosti i čistoće, ali to nije točno. Ako niste znali za ovaj trend o bijeloj boji glavni krivac je Kraljica Viktorija koja je upravo takvu haljinu nosila na svom vjenčanju davne 1840. godine kada se udala za princa Alberta. U 19. stoljeću nije bila važna konotacija čistoće već bogatstva. Tada se odjeća prala na ruke i uz pomoć daske, bilo je skoro nemoguće dobro očistiti bijelu haljinu. To je bio odjevni predmet koji se samo jednom nosio i zbog toga je bio dostupan samo jako bogatim ženama.

Dan tvog vjenčanja treba biti dan u kojem se ti osjećaš najbolje i najprivlačnije. Zato, daj si oduška i ohrabri se te izaberi ono što se tebi najviše sviđa.

Svakako treba paziti na modne dodatke koji ako su loše odabrani mogu narušiti dojam dobrog izbora vjenčanice.

Veo je jedan od dodataka na vjenčanju koji mladenku u trenu može transformirati. Ukoliko ga stavite naprijed, natrag ili skinete imate tri različita looka. Specifičnost vela je i u tome što je on pored vjenčanog prstenja i vjenčanice jedan od simbola vjenčanja i postoji u skoro svim kulturama svijeta. U današnje vrijeme sve češće se nosi i kao odraz modnog ukusa mladenke.

No, znate li koliko je tradicija nošenja vela stara i što se točno skriva iza njegovog značenja? Začetak ove tradicije iznenađujuće seže sve do Rimskog Carstva.

Tada bi mladenka od glave do pete bila prekrivena crvenom plahtom koji su zvali flammeum, a cilj prekrivanja je bio da izgleda kao da gori.

Naime, „zapaljiva mladenka“ tako je trebala otjerati zle duhove koji su planirali upropastiti dan njenog vjenčanja.

No, tada su dugačka plahta i vjenčanica imale još jednu svrhu, a to je otežati mladenkin bijeg.

U mnogim religijama veo je znak poniznosti i poštovanja božanstva tokom religijske ceremonije. No, sada se opet vraćamo na Kraljicu Viktoriju, u Viktorijansko doba veo je postao statusni simbol.

Vrhunski dizajneri vjenčanica navijestili su odmak od tradicije s vjenčanicama koje dolaze sa zanimljivim detaljima, a u nastavku vam donosimo galeriju slika.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.