100 novih inzulinskih pumpi

100 novih inzulinskih pumpi
D.H.

D.H.

„60 za djeci, 40 za odrasle“

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je dodatna financijska sredstva, izvan mjesečnih proračuna bolnica, za financiranje i nabavu inzulinskih pumpi.

„Postupkom javne nabave za osigurane osobe HZZO-a nabavljeno je ukupno 100 novih inzulinskih pumpi (60 za djecu i 40 za odrasle) od kojih je određena količina inzulinskih pumpi nove generacije. Nabavu pumpi proveo je Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb, te je danas izvršena primopredaja pumpi u prostorijama KBC-a“, priopćeno je iz HZZO-a.

Inzulinska pumpa je medicinsko pomagalo, mali baterijski uređaj, koji omogućuje kontinuiranu opskrbu organizma inzulinom u potrebnim dozama tijekom 24 sata. Način na koji inzulinska pumpa isporučuje inzulin sličniji je načinu na koji ljudska gušterača isporučuje inzulin od bilo koje druge metode liječenja dijabetesa. Pumpa kontinuirano isporučuje inzulin u tijelo, iz rezervoara unutar pumpe, kroz tanku plastičnu cjevčicu zvanu infuzijski set. Infuzijski set završava pod kožom sa kanilom. Kanila se lako i gotovo bezbolno postavlja u potkožno tkivo pomoću aplikatora na sva mjesta uobičajena i preporučena za davanje inzulina. Prednost terapije pomoću inzulinske pumpe temelji se na dva osnovna načina isporuke inzulina, bazalnim i bolus dozama.

Medicinske prioritete za ugradnju inzulinskih pumpi za osigurane osobe iz cijele Republike Hrvatske utvrđivat će, kao i prethodnih godina, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes (KBC Zagreb,  Klinika za pedijatriju, Zavod za dječju endokrinologiju i dijabetes) i  Referentni centar za šećernu bolest Republike Hrvatske (KB Merkur, Klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac“), poručuju iz HZZO-a.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.