ad
ad

14.10. SVJETSKI DAN SPIROMETRIJE

14.10. SVJETSKI DAN SPIROMETRIJE

Foto: 

Screenshot Youtube

D.H.

D.H.

Nezamjenjivi test

Danas se obilježava jedanaesti put svjetski dan spirometrije.
U svijetu je akcija pokrenuta 2010. godine na inicijativu Saveza europskih specijalista za plućne bolesti (FERS) i neprofitna udruga Europska zaklada za pluća (ELF).

Spirometrija je nezamjenjivi test u otkrivanju i dijagnozi plućnih bolesti kao što su alergije, astma i KOPB, to je vrlo jednostavna i bezbolna pretraga koja traje svega desetak minuta! Prilikom testiranja diše se u uređaj zvan spirometar koji mjeri količinu zraka u Vašim plućima i koliko brzo možete izdahnuti zrak. Ovo je metoda koja objektivizira, zbog brojčanih i dijagramskih rezultata mjerenja, dobivenih vitalni plućni kapacitet i ispituje brojne druge plućne funkcije.

Pet najopasnijih bolesti pluća: karcinom pluća, upala pluća, tuberkuloza, astma i kronične opstruktivne plućne bolesti – KOPB.
KOPB je neizlječiva bolest popraćena smanjenim i oslabljenim protokom zraka kroz respiratorne organe. Prvi simptom bolesti su nedostatak daha, gubitak daha i kronični kašalj. Ako se bolest ne prepozna na vrijeme i ne liječi na odgovarajući način, dolazi do pogoršanja funkcije dišnog sustava i razvoja brojnih komplikacija drugih organskih sustava.

S obzirom na to da se broj slučajeva i smrti od opstruktivne plućne bolesti povećava i da je to pretežno bolest pušaća, prva preporuka zdravstvenih djelatnika je prestanak pušenja.

Spirometrija je jednostavna i ekonomski nezahtjevna pretraga. Liječniku pomaže u dijagnostici i praćenju bolesnika i učinka terapije kod niza bolesti čije posljedice dovode do ventilacijskih poremećaja, a manifestiraju se klinički zaduhom, kašeljem i ograničavanjem fizičkih aktinose.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.