75% Hrvata željelo bi rjeđe odlaziti liječniku

75% Hrvata željelo bi rjeđe odlaziti liječniku
D.H.

D.H.

„Uvesti jedinstvenu stopu od 5% PDV-a na sve lijekove“

Čak 75 posto pacijenata u Hrvatskoj htjelo bi manje odlaziti liječniku te brigu o vlastitom zdravlju uzeti u svoje ruke. Pri tom njih čak 64 posto svoje ljekarnike doživljava kao savjetnike za blaže bolesti. Pokazalo je to istraživanje koje je provela Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda -HUPBR (The Croatian Association of the Self-Medication Industry – CASI) u suradnji s GfK, kako bi doznali  stavove opće populacije, ljekarnika i liječnika opće medicine o samoliječenju, OtC proizvodima i brizi o vlastitom zdravlju. Na tragu ovih spoznaja HUPBR/CASI izdala je i  „Priručnik za samoliječenje“, koji je danas predstavljen i u Splitu, na Medicinskom fakultetu.  Priručnik je rezultat suradnje velike grupe ljekarnika s golemim iskustvom svakodnevnog rada s pacijentima, predstavnika farmaceutske industrije, liječnice obiteljske medicine te Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore.

Priručnik pruža pomoć, potporu i sigurnost u samoliječenju kao dijelu zdravstvene skrbi u kojem ljekarnički tim igra ključnu ulogu i ima najjače kompetencije.  Sadrži uvod i 37 poglavlja podijeljenih u 10 cjelina. Opisuje najčešće male zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnički timovi svakodnevno susreću u radu s korisnicima ljekarničkih usluga. U uvodu se govori općenito o samoliječenju, o regulativi te sigurnosti primjene proizvoda bez recepta. Svako poglavlje koncipirano je na isti način, što omogućuje jednostavnije praćenje informacija. Svaka je zdravstvena tegoba obrađena u devet točaka: opis indikacije, uloga ljekarničkog tima u samoliječenju, prikupljanje važnih podataka za prepoznavanje simptoma, smjernice postupanja s obzirom na simptome, pripravci za samoliječenje, ostale terapijske mogućnosti, dodatni savjeti, situacije u kojima se ne preporučuje samoliječenje i literatura.

„Liječnici obiteljske medicine procjenjuju da je od svih pacijenata koji ih mjesečno posjete čak do 30 posto pacijenata s blažim bolestima, a većina ih ljekarnike smatra kompetentnima za preuzimanje tih pacijenata, pokazalo je istraživanje. Čak 90 posto pacijenata s blažim bolestima je odgovorilo da žele više savjeta i uputa o lijekovima i načinima samoliječenja od svog ljekarnika. Stoga Udruga smatra da bi zakonodavac trebao potaknuti samoliječenje kroz primjenu jedinstvene stope PDV-a na lijekove, od 5%, bez obzira na njihov status. Na taj način, Hrvatska bi se pomaknula s dna europske ljestvice potrošnje bezreceptnih lijekova, a posredno bi se smanjilo i izdvajanje za zdravstvo iz državne blagajne“, poručuju iz HUPBR/CASI.

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda osnovana je 2010. godine kao udruga proizvođača i distributera bezreceptnih proizvoda, a s ciljem zaštite i promicanja prava i interesa članica i unaprjeđenjem transparentnog i kompetitivnog tržišnog natjecanja.  Udruga broji 22 organizacije članice koje predstavljaju 80 % hrvatskog tržišta samoliječenja.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.