Đikić: Mi mislimo da ćemo na neki originalan, hrvatski način pobijediti virus

Đikić: Mi mislimo da ćemo na neki originalan, hrvatski način pobijediti virus

Foto: 

Screenshot Nova TV

D.H.

D.H.

‘Ovi su brojevi uistinu vrlo visoki i vrlo ozbiljni’

Hrvatska je zabilježila najgori dan od početka pandemije, s čak 6.310 novozarežnih. Preminule su još 32 osobe. Znanstvenici apeliraju na Vladu da pooštri mjere, a znanstvenik Ivan Đikić smatra da je već trebalo djelovati.

“Ovi su brojevi uistinu vrlo visoki i vrlo ozbiljni. Opasnost je očigledna za cijelu populaciju, uključujući djecu, rizične skupine, starije osobe”, komentirao je Ivan Đikić za Dnevnik.hr 6.310 novozaraženih u četvrtak.

“Opet smo zakasnili, kao i prošle godine, s pravovremenim mjerama koje nisu lockdown, ne treba plašiti javnost. Te mjere su održavanje distanci, nošenje maski, nedopuštanje okupljanja, a prije svega povećano cijepljenje, dobra komunikacija i proširivanje upotrebe covid potvrda”, napominje Đikić.

“Covid potvrde djeluju ako ih se striktno pridržavamo. One su se pokazale izrazito djelotvorne u zemljama u kojima su u širokoj primjeni, ne samo što štite, nego su i ogromna motivacija za cijepljenje”, navodi.

To su potezi koje je Vlada, dodaje ugledni znanstvenik, već trebala uvesti. Smatra da se virus u Hrvatskoj uzima olako.

“Omalovažava se opasnost od virusa, govori se da je neopasan preko ljeta, da smo pobijedili virus, hvalimo se da smo država s najliberalnijim mjerama. Onda građani ne shvaćaju njegovu opasnost, mislimo da ćemo ga mi na neki originalan, hrvatski način pobijediti. Ali virus je opasan i u ljeto i po zimi. U zimu je realno opasan jer boravimo u zatvorenom, veći je virusni titar. Imamo i 47 posto nezaštićene populacije”, naglašava.

Zbog veće količine virusa kojoj smo izloženi, lakše se dogodi da se i cijepljeni zaraze.

“Pa se onda ljudi pitaju zašto je to tako”, dodaje. Zdravstveni sustav, po njemu već pati, kao i pacijenti kojima se zbog korone uskraćuju neke usluge. Liječnici koji na to upozoravaju imaju realnu sliku o stanju u bolnicama. Riječ je, kaže Đikić, o neorganiziranosti zdravstvenog sustava.

“Tko je za to kriv? Svi će kriviti virus”, zaključuje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.